Отчетоха инвестиции за 700 млн. лв. и 2700 нови работни места

Отчетоха инвестиции за 700 млн. лв. и 2700 нови работни места | StandartNews.com

От началото на 2018 г. са издадени 10 сертификата по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) с общ размер от близо 600 млн. лв. и планирани 877 нови работни места. В края на 2017 г. и началото на 2018 г. Министерството на икономиката сключи договори за насърчаване на 7 сертифицирани проекта по ЗНИ с общ размер на инвестициите 99.76 млн. лв. и 1905 нови работни места. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на брифинг, на който присъстваха зам.-министрите на икономиката Лъчезар Борисов и Александър Манолев, както и изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев.

Икономическият министър подчерта, че един от финансовите стимули по ЗНИ, който има значение за предприятията в производството е изграждането на елементи на довеждаща инфраструктура. В тази връзка стана ясно, че в края на 2017 г. са сключени договори с инвеститорите и общините, в които се осъществяват сертифицираните инвестиционни проекти, като на общините Габрово и Девня и Белослав е предоставен ресурс от бюджета на министерството в общ размер на 3.94 млн. лв.

„Тази положителна тенденция се потвърждава от броя на сертифицираните проекти по ЗНИ", категоричен бе министър Караниколов. По думите му през 2017 г. са издадени 31 сертификата. Общо предвидените с проектите инвестиции възлизат на 311.5 млн. лв. и се очаква разкриване на 5850 нови работни места. 15 проекта се осъществяват във високотехнологични производства и услуги и са разпределени на територията на различни области в страната. За сравнение през 2016 г. са сертифицирани 24 проекта, а през 2015 г. само 12.

От своя страна зам.-министър Лъчезар Борисов заяви, че за първи път през последните две отчетени тримесечия от НСИ става ясно, че генератор на икономически растеж са инвестициите, а не само потреблението и износът, които растат с 4,3% в реално изражение.

По време на брифинга министър Караниколов връчи и три сертификата на фирмите „Амилум България" ЕАД, „Кастамону България" АД и „Витте Аутомотив България" ЕООД за инвестиция клас А по реда на ЗНИ. Общият размер на инвестициите на сертифицираните фирми е 269 472 000 лв., като се предвижда откриването на 362 нови работни места. Инвеститорите благодариха на Министерство на икономиката и БАИ за ползотворното сътрудничество.

В заключение министър Караниколов изрази увереност, че 2018 година ще е много успешна, като разчита за това на конструктивния диалог с работодателските организации и бизнеса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай