От ЕП настояват "Южен поток" да бъде спрян

От ЕП настояват "Южен поток" да бъде спрян | StandartNews.com

Брюксел. С 437 гласа „за", 49 "против" и 85 "въздържали се" европейският парламент гласува резолюция газопроводът „Южен поток" да не бъде изграждан, както и да бъдат потърсени други източници на газови доставки за ЕС.

Искането на евродепутатите на последното пленарно заседание за мандата на този състав на Европарламента, не бе подкрепено от групата на социалистите и демократите, които бяха сред вносителите, но впоследствие се оттеглиха.

Министърът на енергетиката Драгомир Стойнев коментира, че газопроводът не трябва да бъде жертван в името на чужди интереси. "България ще се бори това да не се случи. Ние не сме сами, защото "Южен поток" се подкрепя от Италия, Австрия, Гърция и много други", категоричен бе той.

Илияна Йотова от Партията на европейските социалисти впоследствие коментира, че все пак става дума за незаконодателна резолюция на Европарламента, която има само препоръчителен характер, и която, по думите й, вероятно ще бъде използвана предизборно.

Малко след съобщението за резолюцията на Европейския парламент, от ГЕРБ съобщиха, че евродепутатите от партията, които са част от групата на ЕНП, са подкрепили резолюцията „относно руския натиск върху държавите от Източното партньорство и по-специално дестабилизирането на Източна Украйна".

По думите им те подкрепят проекта „Южен поток", но при спазване на европейското законодателство. „Всеки проект, който има доказана икономическа стойност за България и не задълбочава зависимостта на страната, получава нашата подкрепа. Ние сме „за" проекта „Южен поток", но при условие, че той спазва условията на Третия енергиен пакет във всички фази на своята реализация", се посочва в съобщението на ГЕРБ.

Преди решението на ЕП министър Стойнев обяви, че страната „ще се бори „Южен поток" да се осъществи", и допълни, че „Русия е стратегически партньор за България".

„Да, ние ще спазим решенията на ЕК, но ще се борим да има финансов механизъм за държавите, които ще пострадат от това решение", заяви още Стойнев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай