ОПЕК остави без промяна квотите за добив на петрол

ОПЕК остави без промяна квотите за добив на петрол  | StandartNews.com

Страните от ОПЕК се споразумяха на среща във Виена да не ограничават квотите си за добив на петрол. Това инициира сериозно понижение в цената на петрола, който падна до нови над четиригодишни дъна. Петролният министър на Саудитска Арабия Али ал-Наими потвърди, че страните от ОПЕК са взели единно решение.

Вчера министъра потвърди, че цената на петрола би могла да се стабилизира от само себе си, без да е необходимо да ограничава производството. Министри и от други богати на петрол страни изразиха подобни на Наими мнения преди началото на официалната среща на картела днес. Енергийният министър на Кувейт обяви вчера, че страните от ОПЕК ще трябва да приемат всяка пазарна цена на петрола. "Трябва да живеем или с цени от 80, или 60, или 100 долара", коментира той. Страните от ОПЕК произвеждат близо една трета от потребявания в световен мащаб петрол.

Ограничаване на производството на картела автоматично би означавало по-голям дял на произвеждания в САЩ шистов петрол, коментират специалисти.

Експертите твърдят, че решението да не се намалява производството на ОПЕК означава обявяване на ценова война на САЩ, която страните от картела се надяват да спечелят поради големите си валутни резерви. Експерти прогнозират спад в цената на "черното злато" до 60 долара за барел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай