Оман търси нови акционери за КТБ (ОБЗОР)

Оман търси нови акционери за КТБ (ОБЗОР) | StandartNews.com

Да се намали делът на Цветан Василев с пари на международни инвеститори, предлага фондът

Държавният инвестиционен фонд на Оман и други акционери в КТБ търсят начин да стабилизират банката и се надяват до три месеца да бъде съставен реален план за това, съобщи световната агенция Reuters, позовавайки се на свой източник. Той подчертава, че разрешението на ситуацията с "Корпоративна търговска банка" АД не означава непременно, че Оман ще инвестира още пари в банката. Едно от предложенията е намаляване на дела на Цветан Василев, който държи 50% от акциите чрез фирмата си "Бромак", със средства от други международни инвеститори. Друг вариант е Управителният съвет на банката да се подсили с независими експерти, пише Reuters.
Фондът желае да помогне в стабилизирането на КТБ заради важната й роля в българската икономика, е добавил източникът. "Оман вижда България като приятел и ние сме уверени, че българското правителство и другите акционери ще работят за най-добрия изход от тази деликатна ситуация, както и за повторно отваряне на банката в по-стабилно състояние", казва източникът.

"Българите са се съгласили да работят с акционерите, за да се осигури работещ план, който да се осъществи в рамките на три месеца, вместо варианта с национализация", пише още Reuters. И припомня, че Инвестиционният фонд на Оман притежава 30% от КТБ, за които през 2009 година плати 129 милиона долара.

"Намирането на частно решение за КТБ е най-желаният изход", заяви министърът на финансите Петър Чобанов в петък след разговор с изпълнителния директор на Оманския фонд. От ведомството определиха като спекулативни твърденията, че БНБ и българските власти не са поканили акционерите за намиране на работещо решение за банката, преди тя да бъде поставена под особен надзор.

Междувременно Цветан Василев даде пространно интервю за онлайн изданието "Новините.БГ", в което отново определи ситуацията около "Корпоративна търговска банка" АД като "сценарий". Банкерът, който още не се е върнал у нас, нарече "твърде закъсняло" решението на министъра на финансите да допусне инвеститори, сред които и Оманският фонд, да рекапитализират КТБ.

Вежди дава БНБ на съд заради кризата

Ощетени фирми, предприятия и клиенти на КТБ ще съдят държавата заради кризата с четвъртата по големина българска банка, съобщи в писмо до медиите новосъздаден инициативен комитет. Той ще търси отговорност от БНБ, прокуратурата, следствието и МВР, както и обезщетения за понесените вреди и пропуснати ползи. В интервю за bTV депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов обяви, че и той е сред включилите се в иска.

Надписаха "зебри" в подкрепа на банките

Надписи в сигнално червено в подкрепа на банките се появиха на няколко места върху пешеходните пътеки в Хасково. "Подкрепяме банките, не политиците!", гласят те. Надписите са в зони, в които в близост има банки. Според очевидци са сложени посред бял ден още в края на миналата седмица. Хората, които работят на пазарчето на бул. "Раковски" в близост до една от надписаните "зебри", разказаха, че маркировката, апелираща в подкрепа на финансовите институции, била поставена от момчета, които се изсипали от коли със софийска регистрация. В Хасково акцията се прие противоречиво.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай