15:05 ч.

14.05.18

2 мин.

0

2

0

Около 8 евроцента е прогнозната цена на киловатчас от АЕЦ „Белене“

от редактор |

Около 8 евроцента е прогнозната цена на киловатчас от АЕЦ „Белене“

Около 8 евроцента е прогнозната цена към момента на киловатчас електроенергия след евентуалното построяване на АЕЦ "Белене". Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по време на днешната среща на председателите на комисиите по енергетика на националните парламенти в НДК. Той уточни, че тази цена е два пъти повече, отколкото електроенергията, която се произвежда от възобновяеми енергийни източници в САЩ.


Иванов допълни, че инвестициите в производството на ток от ядрените централи са много по-малко от инвестициите, които се правят в производството на електроенергия от възобновяеми източници.


По думите му капацитетът на ядрените централи е намалял със 17 гигавата инсталирани мощности. Според него тази тенденция се дължи на същественото намаление на цените на технологиите за производство на енергия от възобновяеми източници.


Иванов даде за пример, че производството на 1 киловатчас енергия от фотоволтаичните централи в САЩ струва 5 американски цента, а при вятърните централи цената е 4 американски цента. Той добави, че около 46% е намаляла цената на електроенергията, произведена от фотоволтаичните централи за последните две години в Германия.


Председателят на КЕВР счита, че докато цената за производство на енергия от възобновяеми източници непрекъснато намалява, то цената на енергията, произведена от ядрени централи, постепенно се повишава.


Според него тези всички тези факти утвърждават убеждението, че Европейският съюз е избрал правилната посока, поставяйки целта да бъде лидер в развитието и производството на енергия от възобновяеми енергийни източници.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 19:25 · 14.05.2018
Глупости! Възобновяемите източници стават по-евтини само при тежко субсидиране (и изключване на субсидиите от изчислението). Тъй като съхраняването на електроенергия (например, в акумулатори/батерии) е силно неефективно/с огромни загуби, мощностите трябва да се генерират когато има потребление, а не когато грее слънце и няма много облаци, или когато вятърът е силен!
Потребител · 19:24 · 14.05.2018
1. Тези "евтини" обновяеми източници не са евтини (и разчитат на много необновяема енергия при производството си - която също "не се брои")
2. Мощността им не е управляема според потреблението
3. Капацитетът им е нищожен за една съвременна икономика
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент