Огромен интерес към летище София

Огромен интерес към летище София | StandartNews.com

По искане на трима кандидати удължават срока за подаване на оферти с един месец

По искане на трима кандидати срокът за подаване на оферти за участие в процедурата за концесия на Летище София ще бъде удължен с един месец. Това обяви министърът на транспорта Ивайло Московски по време на
международната конференция „Европейско и американско партньорство на авиационния бизнес и инвестициите". Така срокът за подаване на инвестиционни предложения става 20 ноември. Потенциални инвеститори вече са изпратили над 700 въпроса към транспортното министерство по процедурата, поясни още министър Московски и допълни, че ако няма обжалвания, концесията на аеропорта може да е факт до края на годината.

Бъдещият концесионер на Летище София трябва да инвестира минимум 306,5 млн. лв. без ДДС за 35-годишен период, пише в изискванията към кандидатите. Част от тази сума трябва да отиде за пълното обновяване на стария пътнически Терминал 1 - за изграждане на 7 ръкава и 5 входа и изхода за пасажери, като капацитетът му се удвои до 3 млн. пътници годишно. Ако летището започне да обслужва над 6 млн. пътници годишно, концесионният договор ще може да бъде променен, като тогава концесионерът ще е задължен да разшири единия от двата сегашни терминала или да изгради нов, трети терминал.
При достигане на 70% от капацитета на сегашната полоса за излитане и кацане, държавата може да поиска от бъдещия концесионер да изгради и втора писта, припомни министър Московски условията в конкурса. Той допусна възможността през 2017 г. от София да бъдат открити и директни полети до САЩ.

Спечелилият кандидат в процедурата за концесия на летището трябва да плати еднократно концесионно възнаграждение, не по-малко от 550 млн. лв. без ДДС, с част от които ще бъдат погасени дълговете на "Холдинг БДЖ" и ще бъдат закупени нови пътнически влакове. Освен това той ще трябва да плаща през всяка от 35-те години на концесията поне 7% от общия размер на нетните приходи от всички дейности, но не по-малко от 9,96 млн. лева без ДДС.

Интересът към концесията е огромен, като само от Турция има запитвания от няколко кандидати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай