Очакват 100 млн. лева допълнително в бюджета

Очакват 100 млн. лева допълнително в бюджета | StandartNews.com

Постигнат e консенсус с бизнеса за прилагането на данък "уикенд". Но прилагането му няма да бъде отложено с една година, каза говорителят на Националната агенция за приходи Росен Бъчваров пред Bloomberg TV Bulgaria. "Ние продължаваме да очакваме компаниите да разпределят съотношението лично и служебно ползване по отношение на активите и да внесат данък за личното ползване", заяви Бъчваров. Според консервативните прогнози на НАП очакваните приходи от този данък за хазната ще бъдат минимум 100 млн. лв. Целта на НАП не е да следи разпечатки на мобилни телефони и да изчислява кои са служебни и кои лични разговори, каза Бъчваров. Целта на НАП е да насърчи бизнеса да изпълнява законовите изисквания.

НАП няма да се занимава с контролни мерки по отношение на движими вещи и в случаите, в които ревизията или проверката ще струва далеч повече от потенциалния приход, посочи още той. Крайно неприемливо е обаче една фирма да има по 7-8 автомобила и недвижими имоти, които не са използвани за бизнес нужди. Около 400 млн. лв. през 2014 г. е стойността на покупката на леки автомобили, купени от фирми, каза Бъчваров и посочи, че тази практика трябва да спре. Ще има допълнителни инструкции и гаранции, че няма да има никаква форма на данъчен произвол, което притеснява бизнеса, гарантира Бъчваров.

Очаква се до края на годината да има уредба, която казва, че когато фирма купува автомобил, ще ползва като данъчен кредит 50% от ДДС-то, обясни Бъчваров, като уточни че предстоят анализи как точно ще стане това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай