18:55 ч.

30.09.16

2 мин.

0

0

0

Общо 12% ръст отчита имотният пазар в Бургас и региона

от Стандарт |

Общо 12% ръст отчита имотният пазар в Бургас и региона

Над 40 агенции се включиха в оживена дискусия, организирана от Imoti.net, за тенденциите в сектора и нелоялната конкуренция


Пазарът на имоти в Бургас и региона е във възход, като отчита 10% ръст в продажбите и 2% ръст в наемите, стана ясно на бизнес закуска на Imoti.net в морския град днес. Над 40 представители на агенции се включиха в дискусията за тенденциите в сектора и нелоялната конкуренция. Компаниите представиха актуални данни и анализи, според които пазарът бележи ръст в покупките на зелено, а най-търсени са двустайните и тристайни жилища.


„Сделките с бизнес имоти се правят най-вече с цел инвестиции, така че купеният имот веднага да може да се отдаде за наемане. Основната причина за това е високата доходност на бизнес наемите – над 4%", съобщи Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net.


За разлика от жилищните имоти, за които има голямо търсене и малго предлагане, при ваканционните се отчита обратната тенденция. Цените на ваканционните имоти варират от 300 до 1200 евро на квадратен метър. Пазарът в Бургас и региона отчита отлив на руски купувачи, за сметка на активизирането на вторичния пазар – чужденците пренасочват инвестициите си от ваканционни имоти към градски, които могат да се отдават под наем през по-голямата част от годината.


Купувачите на вторичния пазар са предимно българи, като ипотечното кредитиране не играе голяма роля в този сегмент, тъй като се купува предимно с готови средства.


Показателни са данните за курортите Слънчев бряг и Несебър, където броят на сделките е равен с този в Бургас. Убедителни данни за развит пазар има в Сарафово, където всичко, което се предлага, намира купувачи.


Важна тема в днешната дискусия на Imoti.net беше нелоялната конкуренция - с фалишиви обяви, некоректно обслужване и др. Както и в други градове, в Бургас агенциите настояват за държавно регулиране и създаване на специален закон за имотния бизнес. Сред предложенията за подобряване на средата за работа в полза на потребителите е въвеждането на софтуерна система, MLS, в която всеки брокер публикува само реални имоти, с които има договори за обслужване.


Участниците в дискусията на Imoti.net коментираха с позитивен знак факта, че в Бургас самите брокери работят заедно, вместо в ожесточена конкуренция, за да неутрализират нелоялните практики, доколкото е по силите им.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент