Българските банки са стабилни, Общинска банка получи висока оценка от Moody`s

Българските банки са стабилни, Общинска банка получи висока оценка от Moody`s | StandartNews.com

Няма риск от повтаряне на гръцкия банков сценарий в България, сочи анализ на икономиста Стефан Стайков. Кризата с ликвидността и въвеждането на капиталов контрол в Гърция са тревожен факт, отчетен от европейските институции, но реално това няма да се отрази на стабилността на банковата система в България. Дори и в държави като Германия, Великобритания и САЩ, където има банки, които притежават част от гръцките облигации и евентуално биха могли да са много по-директно засегнати от гръцката криза, към момента никой не подлага на съмнение банковата стабилност на тези държави. Затова няма основание да имаме такива притеснения и за българската банкова система, още повече че БНБ е взела необходимите мерки за поддържане на висока ликвидност и капиталова адекватност.

В подкрепа на тезата си икономистът изтъква и фактът, че само преди дни българска банка получи добър кредитен рейтинг от международната рейтингова агенция Moody's Investors Service. Тя присъди оценка на Общинска банка B1/Not-Prime депозитни рейтинги в местна и чуждестранна валута и кредитна оценка от базовата линия (BCA) от b2. Дългосрочните депозитни рейтинги B1 имат стабилна перспектива. Moody's също присъди Ba2(cr)/Not-Prime(cr) оценка на риска от контрагента (оценка РК), което е много близко до рейтинга на българската държава. Общинска банка печели от своята избрана ниша във финансирането на общините и обслужването на бюджета и това се оценява като стабилен и относително нискорисков бизнес от Moody's. Оценката на международната агенция е много добър знак и атестат не само за банката, но и потвърждава устойчивостта на банковата система в страната.

Същевременно в момента част от спестяванията и бизнес операциите на гръцки фирми и физически лица е възможно да се прехвърлят в България, което допълнително подчертава нарастващото доверие в българските банки. Затова прогнозата е за позитивна тенденция в развитието на банковия сектор в България.

Стефан Стайков има значителен принос като консултант за придобиване на кредитния рейтинг на няколко български организации и заема ключова роля при пласираненто на облигации на пазара. Той активно участва в няколко много успешните първични и вторични публични предлагания в България през миналите години и в създаването на първите АДСИЦ в областта на недвижимите имоти - едни от най-успешните на пазара до момента. Стефан Стайков е бил заместник-ръководител на подизпълнителя на HSBC, финансовия консултант на Българското правителство за строителство на АЕЦ „Белене. Той има дългогодишен опит в Европа и Азия в областите: стратегическо планиране, финансови структури, навлизане на нови пазари и представяне на нови продукти, които допринасят значително за увеличение на печалбите и повишаване на стойността на компаниите, които консултира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай