Общ фронт за "Южен поток" (ОБЗОР)

Общ фронт за "Южен поток" (ОБЗОР) | StandartNews.com

Европейският парламент гласува резолюция, в която препоръчва да се вземат мерки срещу руския натиск над Украйна. Депутатите настояха за повече санкции срещу Москва и особено срещу енергийните й компании. Те призоваха газопроводът "Южен поток" да не бъде изграждан, както и да бъдат потърсени други източници на газови доставки срещу ЕС, съобщи БТА. Резолюцията не беше подкрепена от групата на социалистите и демократите, които бяха сред вносителите, но впоследствие се оттеглиха. Заради резервите на левицата към текста за "Южен поток" той беше подложен на отделно гласуване и получи одобрението на мнозинството.

Газопроводът може да стане политическа жертва заради предстоящите избори, посочи Стойнев

Държавите, през които трябва да минава газопроводът "Южен поток", да се обединят и да защитят проекта. Това стана ясно от изявление на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по повод гласуваната от Европарламента резолюция срещу проекта. Днес депутатите призоваха газопроводът "Южен поток" да не бъде изграждан, както и да бъдат потърсени други източници на газови доставки за Европейския съюз. В резолюция за руския натиск над Украйна те настояха за повече санкции срещу Москва и особено срещу енергийните й компании.
"Тръбата е от изключителна важност за нас и поради тази причина трябва да бъде защитен националният интерес", коментира Стойнев. С нас по този въпрос вече са Унгария, Полша и Румъния, допълни той. И подчерта, че след спирането на "Набуко" спирането на "Южен поток" ще ни остави без сигурни доставки на природен газ, поне докато не заработят всичките интерконекторни връзки със съседите.

България ще се бори за реализацията на проекта, тъй като той е важен не само за обезпечаването на синьото гориво за страната ни, но и за икономическото ни развитие, заяви министърът. Той посочи, че ако строежът започне, това ще отвори хиляди работни места у нас, и то в най-бедните райони, а и ще гарантира ръст на икономиката за 2014 г. от 2.2%. "Бъркаме ли, че искаме да имаме сигурност на доставките на природен газ за България?", риторично попита Стойнев. И допълни, че в тази връзка проектът е важен не само нашата страна, но и за другите държави по пътя на тръбата и близки до Русия. "Ще се борим проектът "Южен поток" да се осъществи", категоричен бе икономическият министър. Той предупреди, че газопроводът може да се превърне в политическа жертва, тъй като в Европа също се готвят за избори. Стойнев изрази и притеснения, че ако те бъдат спечелени от ЕНП, проектът може да бъде спрян. От думите му стана ясно още, че Брюксел трябва да отчете интересите и на тези страни, тъй като те не разполагат с толкова много източници като големите държави в общността. Стойнев съобщи още, че ще има среща с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер във връзка с "Южен поток", на която ще бъде обсъден и въпросът с проблемите между НЕК и ЕРП-тата у нас.

По повод информацията, че тръбите от символичната първа заварка на "Южен поток" на българска територия, която беше направена през октомври 2013 г., са изчезнали, Стойнев обясни, че те са били прибрани на склад, за да не станат обект на посегателства. Същото обяснение на липсата им дават и от проектната компания "Южен поток България".

България ще спази ангажиментите си като член на ЕС, но ще настоява за солидарност между членките и създаването на финансов механизъм, чрез който да се компенсират загубите от икономическите санкции срещу Русия, обясни още икономическият ни министър. Според него Брюксел трябва внимателно да прецени действията си срещу Москва, за да не бъдат засегнати интересите на държавите близо до Русия. При усложняване на ситуацията загубите за нас наистина ще бъдат големи и ще имат конкретни измерения. От думите на Стойнев стана ясно още, че Русия е вторият по големина външнотърговски партньор. България не трябва да спира работа и прекъсва връзките си само защото някои държави в ЕС са далеч, нямат такива отношения и трябва да се угоди на едно общо решение, каза още министърът.

Нощни совалки за гласуването

Червените евродепутати от S&D са започнали спешни совалки в сряда следобед, веднага след като финалните текстове по резолюцията станали факт. Българските евродепутати от АЛДЕ/ДПС били убедени, че подкрепата на текстовете в този момент е грешка. Социалистите обаче не успели да накарат и колегите си от ГЕРБ да не гласуват за резолюцията на ЕП. По време на дебата в Групата на социалистите и демократите се чули различни мнения, но преобладаващото било, че незабавни икономически санкции срещу Русия не са в полза на решаването на конфликта. Групата от S&D решава да гласува в пленарна зала с позиция "въздържал се". Червените са поискали и заличаването на името на групата им от заглавието на документа, тъй като нито една тяхна корекция не е била приета.

Санкциите не решават проблема

Илияна Йотова, евродепутат БСП/ПЕС

Социалистите и демократите в ЕП не подкрепят незабавните икономически санкции срещу Русия и прекратяването на "Южен поток". Санкциите и конфронтацията не решават проблема, а трябва да се търси взаимно приемлив компромис между Русия, Украйна и ЕС. Говорим за икономически санкции срещу Русия, но направили ли сме вече изчисленията за финансовите щети, които ще понесат държавите членки, и особено тези от Източна Европа? Нека припомня, че само за две седмици България загуби 250 милиона евро по време на газовата криза през 2009 г.
Не споделям позициите, изказани от някои колеги, които смятат, че в резолюцията на Европейския парламент трябва да се включат текстове, призоваващи за тежки икономически санкции срещу Русия.

Барозу към Путин: Не спирайте газа

Брюксел се притесни Кремъл да не врътне кранчето с газа. Лично шефът на Еврокомисията Жозе Барозу протегна ръка на Путин, за да не се стигне до проблеми. Доставките на газ за Европа да не бъдат ограничавани или прекъсвани, за да може руската страна да бъде възприемана като надежден партньор. За това призова Барозу в писмото, което днес изпрати до руския президент от името на 28-те членки на ЕС. Барозу заявява, че комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер е в готовност за незабавна среща по тези въпроси с енергийните министри на Украйна и на Русия. Възможността доставките на синьо гориво да пострадат заради ситуацията в Украйна бе посочена в писмо на Путин до някои европейски държавни ръководители и бе обвързана с натрупаните задължения на Киев за доставен газ.

Председателят на ЕК изразява готовността на комисията да бъде домакин на тристранни преговори с Русия и Украйна, с чиято помощ да бъдат избегнати "крайни сценарии" и да бъде обезпечена сигурността на газовите доставки. Заявявайки, че доставките за Украйна и за Европа са тясно свързани, ЕК настоя за преговори в "условията на равнопоставеност, прозрачност, честност и без дискриминация", като се съблюдават пазарните цени и международните правила и закони. Председателят на ЕК допълва, че доставките на руски газ за Европа са предмет на договори между европейски дружества и "Газпром", затова отговорността за тяхното изпълнение в договорените обеми е на руския доставчик.

ГЕРБ "за" спиране на проекта

Ние сме "за" Южен поток, но при спазване на европейското законодателство. Това се казва в официална позиция на ГЕРБ. В нея пише още, че евродепутатите на Бойко Борисов са подкрепили резолюцията на Европейския парламент за спирането на проекта "Южен поток". "Всеки проект, който има доказана икономическа стойност за България и не задълбочава зависимостта на страната, получава нашата подкрепа. Ние сме "за" проекта "Южен поток", но при условие, че той спазва условията на Третия енергиен пакет във всички фази на своята реализация", се казва още в позицията, която завършва с: "Призоваваме всички партии в България да не определят позициите си по този важен въпрос, водени от идеологически представи от миналото, и да се обединят около политическите и икономически интереси на България".

Препоръките: Мерки срещу руските компании в енергетиката

ЕС трябва да ускори налагането на санкции на определени руски граждани и да бъде в готовност незабавно да наложи икономически санкции спрямо Русия. Това се казва в приета днес резолюция на Европейския парламент, която има незаконодателен и препоръчителен характер. На фона на насилието, насочено към дестабилизиране на източната и южната част на Украйна, евродепутатите призовават и за мерки на ЕС срещу руските компании и техните дъщерни дружества, особено в сектора на енергетиката, и срещу руските активи в ЕС. Документът бе гласуван с 437 гласа "за", 49 "против" и 85 "въздържал се". Резолюцията не беше подкрепена от групата на социалистите и демократите, които бяха сред вносителите, но впоследствие се оттеглиха. ЕП изразява дълбоката си загриженост за бързо влошаващата се ситуация и кръвопролитията в Източна и Южна Украйна. Парламентът настоятелно приканва Русия да спре подкрепата си за използващите насилие сепаратисти и въоръжени групировки, водени от руските специални части, както и да оттегли войските си от източната граница на Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай