НСИ: По-добър бизнес климат през ноември

НСИ: По-добър бизнес климат през ноември | StandartNews.com

София. През ноември общият показател на бизнес климата се повишава с 0.5 пункта спрямо предходния месец, което се дължи на по-благоприятния бизнес климат в строителството и търговията на дребно, сочи статистика на Националният статистически институт.

Според анализите бизнес климатът в промишлеността намалява с 1.9 пункта в сравнение с октомври поради по-песимистичните очаквания на предприемачите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Показателят "бизнес климат в строителството" се увеличава с 2 пункта, което се дължи на по-благоприятните оценки на строителите за настоящото бизнес състояние на предприятията. Същевременно обаче очакванията им за следващите три месеца са по-песиместични.

Показателят "бизнес климат в търговията на дребно" нараства със 7.5 пункта в сравнение с предходния месец поради подобрените оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията.

Показателят "бизнес климат в сектора на услугите" намалява с 2.8 пункта поради по-неблагоприятните оценки и очаквания на мениджърите По отношение на настоящото и очакваното търсене на услуги обаче мненията им се подобряват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай