Новите сгради ще пестят ток

Новите сгради ще пестят ток | StandartNews.com

Всяка реконструкция или основен ремонт на сграда, които обхващат над 25% от външните й стени, трябва да бъдат съобразени с изискванията в новия Закон за енергийна ефективност, гласуван на второ четене вчера. Същото важи и за всеки инвестиционен проект за изграждане на нова сграда.

Изискванията за енергийните характеристики ще подлежат на задължителна периодична проверка на всеки 5 години, пише още в закона. Самите изисквания ще се актуализират редовно, за да отразяват най-новите технологични постижения за енергийно спестяване в сградите. Самите енергийни характеристики на всяка нова сграда ще се удостоверяват със сертификат преди подписването на Акт 16, гласи законът. За целта експерти по енергийна ефективност ще обследват сградите дали съответстват на енергийните характеристики. Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР) ще поддържа публичен регистър на лицата, които имат право да обследват сградите и да изготвят оценка за съответствие на инвестиционните проекти с изискванията.

Всички сгради, държавна собственост, трябва всяка година да предприемат мерки за подобряване на енергийните си характеристики на поне 5% от общата разгъната застроена площ, пише още в Закона за енергийна ефективност. За изпълнението на закона ще бъдат съставени Национални планове за действие по енергийна ефективност, които трябва да бъдат одобрявани от Европейската комисия и ще важат три години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай