Нови 176 млн. лева тръгват към бизнеса

Нови 176 млн. лева тръгват към бизнеса | StandartNews.com

Обещах да работим приоритетно за насърчаване на икономическо развитие на Северозападния регион, а основният ни механизъм за това е ОП "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК). Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски във Враца, където се проведе информационен ден за представяне на процедура "Енергийна и ресурсна ефективност" по ОПИК. Процедурата е насочена към малки и средни предприятия. Предвидената безвъзмездна помощ е 176 млн. лв., одобрените проекти ще могат да ползват между 50 хил. и 1,5 млн. лв., а делът на финансиране по процедурата е от 35% до 90% от стойността на проекта.

"Бизнесът от Северозападна България е все по-активен по ОПИК и фактор за това е допълнителният брой точки за проекти от региона", посочи министър Лукарски. По приключилата вече процедура за внедряване на иновации в предприятията 166 от подадените проекти, или 30% от проектите, са от предприятия от Северозападния район. По процедурата за разработване на иновации в стартиращи предприятия от региона са подадени 363 проекта, или 42% от всички проекти. По процедурата за подобряване на производствения капацитет в малките и средните предприятия, която е в процес на изпълнение, са сключени договори с 61 предприятия от региона. Това са 13% от сключените договори.

Документацията по процедурата за енергийна ефективност е преминала обществено обсъждане и предстои да бъде официално обявена. Срокът за кандидатстване ще бъде поне 150 дни, а подаването на проектите ще е изцяло електронно през системата ИСУН. По процедура "Енергийна и ресурсна ефективност" допустими са МСП с три приключили години. Кандидатите трябва да работят в секторите: "Добивна промишленост", "Преработваща промишленост", "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива", "Доставяне на води; Канализационни услуги, управление на отпадъци" или "Строителство". Проектите трябва да се основават на препоръки от извършен енергиен одит. Контролът за качеството на изготвените енергийни одити ще бъде извършван от Агенцията за устойчиво енергийно развитие. Планираните инвестиции трябва да водят до енергийни спестявания от поне 5%. Приоритет ще имат проекти в сектори с висока енергийна интензивност - химическа промишленост; производство на стомана, цимент, керамика, стъкло, вар, цветни метали и хартия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай