Наши храни пробиват в Полша и Испания

Наши храни пробиват в Полша и Испания | StandartNews.com

Българските биозеленчуци са атрактивни в Германия, Швеция и Дания

Български производители на храни и стоки за домакинството изнасят своята продукция в над 40 страни. Като за пробива на различни пазари са помогнали и търговските вериги, които оперират в България. Нашите биозеленчуците са атрактивни за пазари като Германия, Швеция, Дания и Чехия, каза Елена Герганова, търговски директор и член на Съвета на директорите на "Гимел" АД. "България е най-естественият производител на мляко и млечни продукти", заяви Милена Драгийска, изпълнителен директор на "Лидл". Тя обясни, че чуждите кисели млека приличат по-скоро на сметана, а нашето има автентичен, кисел вкус. Предизвикателство пред бранша при излизането на чужди пазари е адаптирането на марките към вкуса на европейските потребители. Според Милена Драгийска, за да са още по-успешни българските продукти, трябва да имат приветлива и лесна за употреба опаковка. За четирите години, през които веригата "Лидл" е в България, над 25 български доставчици са излезли чрез нея на чужди пазари.

"Кауфланд" помага на около 20 български фирми да изнасят продукти в чужбина. Вино, плодове, зеленчуци и козунаци се изнасят за Чехия, Полша, Румъния, Хърватска. В Румъния харесват нашата тахан и нуга халва. Родните кроасани са хит в Източна Европа, каза Христо Петров от "Кауфланд" България.

Солети и макаронени изделия пък отиват към Румъния, Гърция, Испания, Холандия, Кипър, Словакия, Чехия и др., посочиха от "Савимекс".

"Ключът към успеха е създаване и налагане на силни марки. Трудно се пробива на нов пазар, но ето, че не е невъзможно. Трябва ясно да се проучат нуждите на потребителите. Въвеждането на иновации също помага", каза Илия Арбов, регионален мениджър на "Фикосота" за България и Румъния. "Фикосота" изнася своя продукция за около 45 пазара. "Трябва да има диалогичност между преработвателите и веригите, за да се постигне успех", каза Богдан Борисов, председател на Националната асоциация на млекопреработвателите. Според него руското ембарго е сериозен удар за млечния сектор у нас, като лично той като производител е загубил договор с "Метро"-Москва.

Над 50% от оборота на компаниите, членове на Сдружението за модерна търговия, идва от български продукти, обясни Николай Петров, изпълнителен директор на "Билла" България и председател на УС на сдружението. В момента търговските вериги са с пазарен дял от 35-37% в България при общ размер на пазара на хранителни стоки от около 10,3 млрд. лв. на година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай