Насърчават търговията с Република Корея

Насърчават търговията с Република Корея | StandartNews.com

Стъпки за подобряване на двустранните търговски взаимоотношения между България и Република Корея обсъдиха министърът на икономиката Емил Караниколов и корейският посланик Н.ПР. Шин Бу-нам.

По време на срещата бяха поставени въпроси, свързани с инвестициите на корейски компании у нас и потенциала за тяхното разширяване, както и подобряването на стокообмена между двете страни, който за 2016 г. бележи ръст от над 31% в сравнение с 2015 г. Министър Караниколов и Н.ПР. Шин Бу-нам обсъдиха също и провеждането на Втората сесия на Българо-корейска междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество (СКИС) през есента на тази година. „Министерството на икономиката, в качеството си на секретар на комисията, изразява своята готовност за участие в подготовката и провеждането на следваща сесия", заяви икономическият министър и подчерта, че скоро предстои да станат ясни самите председатели на междуправителствените комисии.

Н.ПР. Шин Бу-нам повдигна въпроса за срещата на икономическите министри във форума за двустранни и многостранни връзки между Азия и Европа (АСЕМ) и изрази желание министър Караниколов да се включи във форума, чийто домакин тази година ще бъде Република Корея.

Двустранният ни стокообмен с Република Корея в последните години се задържа на равнища над 200 млн. щатски долара. Единствено през 2015 г. отчитаме по-ниска стойност (155.1 млн. долара). През 2016 г., двустранната търговия между България и Корея е на стойност 201 млн. щ.д., отчитайки ръст от 31.3% спрямо 2015 г. Износът на България за 2016 г. възлиза на 77.6 млн. щ.д. – ръст от 31.1% спрямо предходната година. Вносът от Корея бележи също ръст от 31.4% и е на стойност 123.4 млн. щ.д.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай