Нанков: Новият участък на "Хемус" започва да се строи до 20 март

Нанков: Новият участък на "Хемус" започва да се строи до 20 март | StandartNews.com

До 20 март ще започне реалното строителство на новия участък от магистрала „Хемус" от Ябланица до пътен възел „Боаза". Това обяви в Ловеч министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Проектирането на трасето от 9,3 км. все още тече, а изграждането му трябва да бъде завършено за година и половина, уточни министърът.

Нанков допълни, че в момента се извършва проектирането и геологията в участъка между пътен възел „Боаза" и разклона за Ловеч и Плевен от път II - 35. Строителството на трасето с дължина 52 км. ще бъде разделено на три етапа. В средата на годината ще бъде обявена обществената поръчка за избор на изпълнител.

С това проектиране променихме параметрите на авто-магистралното трасе. Проектната скорост е 120 км. / ч., но позволената скорост ще е 130 км./ч., каза Нанков. Той добави, че по този начин от държавния бюджет, от който се финансира строителството на магистралата, ще бъдат спестени 300 милиона лева. Според Нанков с новото проектиране се спестява строежът на седем моста и три тунела.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай