Наказват собственици на язовири

Наказват собственици на язовири | StandartNews.com

След проверки на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) за състоянието на язовирите в България собствениците на някои съоръжения ще бъдат наказани. Между януари и март 2017 г. Агенцията е проверила 205 язовира, при които са установени нарушения.

За неизпълнени предписания от предходни проверки и при наличие на основание за 29 собственика е започнала процедура по административно-наказателно производство, съобщи ДАМТН.

За част от собствениците все още не са изтекли сроковете за представяне на изискани писмени доказателства. След представянето им ще бъдат изпратени покани за съставяне на актове.

Шест язовира са напълно изпразнени или на минимално водно ниво. Други 3 са в процедура по извеждане от експлоатация.

При проверките Агенцията установи, че дадените по-рано предписания са изпълнени при 14 язовира, което не налага предприемане на административно-наказателни мерки.

На 129 от проверените язовири са поставени кратки срокове за изпълнение на предписанията. След изтичането им ще бъдат извършени нови проверки, за да се установи дали са изпълнени.

Заради нарушения при стопанисването на язовирната стена на язовир „Лесура-1" е изпратена покана до кмета на община Криводол за съставяне на акт.

От ДАМТН припомнят, че служителите им нямат компетенции и правомощия да оценяват техническото състояние на язовирните стени. Проверките на язовири ще продължат през цялата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай