Над 20 работодатели от различни икономически сфери търсиха млада работна ръка

Над 20 работодатели от различни икономически сфери търсиха млада работна ръка | StandartNews.com

Добрич. Над 20 работодатели от различни икономически сфери - търговия, производство на метални изделия, мебелно производство, туризъм, строителство, както и в сферата на услугите търсиха работна ръка на провелата се трудова борса за безработни до 29-годишна възраст.

Очакванията на работодателите бяха да намерят млади хора, които са готови да се учат в практиката на занаят, като за това отначало получават заплащане в рамките на минимално определените за съответния бранш и професия прагове. Сред търсените кадри бяха зидаро-мазачи, кофражисти, заварчици, хора, които да работят в хранително-вкусовата промишленост, елмонтьори, шофьори. Бизнесът сподели, че трудно се намират подготвени кадри, както и такива, които искат да работят в реалната икономика. Наблюденията на работодателите показвали, че днес младите хора предпочитали да работят "на бюро". В същото време Дарко, който е висшист със специалност "Информационни технологии" сподели, че си търси работа като шофьор или продавач на авточасти и се надява да взема минимум 500 лева заплата, защото по неговата специалност в града няма работа. Петя също бе дошла с надеждата да си намери работа. Младата дама сподели, че е завършила магистратура по счетоводство и е готова да започне като оперативен счетоводител.

"Все отнякъде трябва да се започне, но търсят хора с 5 години стаж. Надявам се да намеря работодател, който е готов да вземе и човек без стаж, тъй като завърших тази година" - каза още Петя. Тя очаква заплата от 500 лева, за да може да се издържа. Да си търсят работа бяха дошли и Сезгин на 16 г. и Валентина - на 17 г. И двамата споделиха, че нямат завършен 8 клас и сега не ходят на училище. Сезгин е учил до 5 клас, а Валентина е завършила 7 клас. "Търсим нещо за чистене, да е хубаво като за нас. Готови сме да работим на 4-часов работен ден за 120 лева заплата" - каза Сезгин. Двамата с Валентина си търсели работа, за да подпомагат бюджетите на семействата си.

По данни на Бюрото по труда към края на септември в Добрич има регистрирани 654 безработни на възраст до 29 години и те са 13.9 на сто от всички регистрирани безработни. Директорът на бюрото Васил Сивков сподели, че спрямо същия период на миналата година са с малко над 100 души по-малко младите безработни, регистрирани на трудовата борса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай