Набират екопроекти за 711 млн. лева

Набират екопроекти за 711 млн. лева | StandartNews.com

Подготвят отправянето на три покани по новата по "Околна среда"

Екоминистерството предстои да обяви първите 3 покани за представяне на проекти по ОП "Околна среда" 2014-2020 г., по които могат да бъдат договорени 711 млн. лв. Това обяви министърът на околната среда Ивелина Василева при откриването на първия Комитет за наблюдение на новата ОП "Околна среда". Първите процедури, които стартират, са "Изпълнение на ранни ВиК проекти", "Подпомагане ефективността, управлението и регионалното инвестиционно планиране на отрасъл ВиК" и "Проектиране и изграждане на компостиращи инсталации за разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъци, вкл. осигуряване на необходимото оборудване за разделно събиране". Подробна информация за тях се очаква до края на месеца.
Планира се до края на годината обявяване на общо 14 покани за проектни предложения към бенефициентите. "Амбицирани сме да започнем дейностите по новата програма възможно най-скоро и ефективно, за да изпълним обещанието си да няма повече нулеви периоди", заяви Василева. Според нея хората, които работят в Главна дирекция "ОПОС" на МОСВ имат пълна готовност да осъществят плавния преход между старата и новата оперативна програма.
Министър Василева отчете, че през първия програмен период са изградени 35 съоръжения за пречистване на отпадъчни води и е положена над 2 хил. км ВиК мрежа. Завършените нови депа за отпадъци са 7 и се очаква до края на годината да приключи изграждането на още 13. Броят на хората, които ползват новоизградените съоръжения в сектор "Води", е близо половин милион, а на тези, които ползват съоръженията в сектор "Отпадъци" - над 2 млн. души, каза министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай