На дискусия на "Стандарт" и КРИБ днес: Чертаят план за инвеститори в Разград

На дискусия на "Стандарт" и КРИБ днес: Чертаят план за инвеститори в Разград | StandartNews.com

"Стандарт" среща властта и бизнеса в дискусия за икономическото развитие на Разград. Днес в лудогорския град ще се съберат заедно представители на бизнеса, централната и местната власт, които ще обсъждат какви са стъпките, които ще генерират икономически растеж в региона.

За разговор около кръглата маса ще седнат представителите на най-големите компании в региона, които заедно със заместник-министри, представители на четири министерства и кметския екип на Разград ще дебатират държавните и местните програми за развитие на икономиката, туризма, образованието. Форумът е част от националната кампания "Да! На българската икономика", която вестник "Стандарт" заедно с КРИБ организира в подкрепа на развитието на регионите в България. Той ще започне в 11 часа в заседателната зала на общината в лудогорския град.

Форумът в Разград е тринадесетата поред среща в страната, на която ще се дебатират конкретни политики за регионално развитие. Домакин на срещата ще е кметът на Разград доктор Валентин Василев.

На въпроси за държавните политики в областта на икономиката, туризма, регионалната заетост и образованието ще отговарят представители на ресорните министерства. Заместник-министърът на образованието Деян Стаматов ще дискутира с бизнеса как професионалните училища в региона следва да отговорят на нуждите на предприятията за подготовка на кадри за техните производства. Заместник-министърът на регионалното развитие Николай Ненков ще дебатира с браншовиците националната програма за саниране. Държавните политики за развитие на регионалните икономики и условията за инвестиционен растеж ще разяснява шефът на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев. Експерти от министерството на социалната политика ще чуят исканията и проблемите на бизнеса, свързани с особеностите на регионалния пазар на труда и очакваните от предприемачите промени в тази област.

Специално място в дискусията ще бъде отделено на развитието на туризма в региона. На територията на Разградска област има културно-исторически паметници от световно и национално значение. Как богатото наследство от древността да се превърне в предпоставка за икономически растеж и създаване на местен устойчив туристически продукт ще дебатират Ирена Соколова, зам.-шеф на комисията по култура в парламента.

Местната власт ще представи пред инвеститорите и пред членовете на правителството условията за предприемачество, които двете индустриални зони в Разград предлагат на бизнеса. Кметският екип на Разград ще акцентира върху предимствата, които инвестициите в региона могат да донесат на компаниите, решили да започнат бизнес в Лудогорието. Очаква се дискусията да даде старт на нови проекти, които да стимулират възходящото развитие на икономиката в региона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай