Московски срещу Брюксел заради превозвачите ни

Московски срещу Брюксел заради превозвачите ни | StandartNews.com

Западът удря тировете ни, те се готвят да затварят магистрали и граници на 15 и 16 май

Ще напусна, ако ме накарат силово да вкарам текстовете, отсече транспортният министър

Транспортният министър Ивайло Московски обяви, че застава в подкрепа на българския автомобилен бранш срещу подготвяните от Брюксел рестрикции, които ще засегнат тежкотоварните и автобусните превози, предаде БНР.

Рестрикциите са инициирани от Франция и Германия, които искат да печелят повече от автомобилните превозвачи от Централна и Югоизточна Европа, едни от най-силните от които са българските и полските. Промените засягат най-вече почивките на шофьорите, като ги задължават да нощуват в хотели, а пък работодателите им - да плащат командировъчните в размер, какъвто е приет на териториите на съответните европейски страни.

Ако те бъдат приети, ще вдигнат разходите на българските автотранспортни фирми и ще ги направят неконкурентноспособни, твърдят от бранша.
"Ако силово ми дадат да вкарам текстове, които са против българския транспортен бранш, ще стана и ще напусна", коментира министър Ивайло Московски. "Аз съм български министър на транспорта. Как мога да внеса текстове, които ще фалират българския транспорт", заяви той.
На заседание на транспортната комисия в парламента браншовите организации на превозвачите обявиха, че на 15 и 16 май обявяват генерална стачка. Ще блокираме София, магистралите и границите, заяви за "Стандарт" Красимир Лалов, зам.-председател на Националното сдружение на българските превозвачи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай