Московски: Концесията на Летище София стартира до септември

Московски: Концесията на Летище София стартира до септември | StandartNews.com

„Един от политическите ангажименти, който поехме, е развитието на пристанищната и летищна инфраструктура чрез модела на концесията. По този начин собствеността остава публично-държавна и същевременно се гарантират сериозни инвестиции". Това заяви министърът на транспорта Ивайло Московски при откриването на конференция „Стратегическа инфраструктура и инвестиции" и допълни, че очаква до септември да бъде стартирана отново процедурата за концесия на летище София.

„От ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура" финансираме основно 6 големи проекта, които представляват 88% от ресурса на програмата. Това са лот 3 на АМ „Струма", жп линията Елин Пелин – Ихтиман, фаза 2 на жп линията Пловдив – Бургас, както и строителството на третия лъч на софийското метро. Изключителната сложност от техническа и инженерна гледна точка на тези проекти изисква съвместни усилия на правителството и фирмите от бранша за тяхното реализиране в определения срок", посочи министърът.

Ивайло Московски заяви още, че най-важното през тази година е да бъдат изпълнени всички законови изисквания и да се намери решение за преминаване през най-критичните 20 км от магистрала „Струма". „Надявам се до края на годината да получим подкрепата на Европейската Комисия и от следващата година да започнем процедурата по избор на изпълнител и строителство, защото АМ „Струма" има стратегическо значение за цяла Европа", каза той. В жп сектора приоритет е до края на 2017 г. да проведем процедурите за избор на изпълнители и в началото на следващата година да започне реалното строителство на отсечките.

„Изграждането на софийското метро и в този програмен период е един от най-успешните проекти, финансиран от ОПТТИ. Преди 1 седмица ЕК отпусна 86,8 млн. евро за проекта и за пореден път дадоха висока оценка на постигнатите резултати при изграждането на първите два метролъча", обобщи министърът.

„Другият инструмент, който играе ключова роля за допълване на инвестициите е Механизмът за свързана Европа. До момента успешно защитихме 7 транспортни проекта на стойност 294 млн. евро, а свободният ресурс, с който страната ни разполага към момента е 111 млн. евро. До дни очакваме резултатите от последната покана, по която подадохме общо 4 проекта за 207 млн. евро. В това число са проектите за развитие на жп възел Пловдив и за изграждане на участък от АМ „Калотина – София". Целта ни е до 2022 г. да съединим сръбска с турска и гръцка граница чрез скоростни жп и магистрални трасета" коментира още Ивайло Московски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай