Митов: Kризата в Гърция няма да повлияе на банките ни

Митов: Kризата в Гърция няма да повлияе на банките ни | StandartNews.com

Една дори много тежка криза, която не пожелаваме на Гърция, няма да повлияе на нашия банков сектор, който е стабилен. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов пред БНТ.

По думите му са взети всички необходими мерки, така че да бъде гарантирана сигурността.

Според него трябва да се намери решение за излизане от гръцката криза. „За нас е по-важно да кажем на българските граждани, че вече в продължение на години България е успяла да се подготви за тази криза. Постепенно износът се пренасочи. От друга страна големите гръцки инвестиции в България вече са с друга марка", подчерта Митов и добави:

„Напоследък и правителството предприе всички мерки, така че да гарантира влоговете на гръцки банки, намиращи се в България. Там има много сериозна ликвидност".

Той отбеляза, че ако има допълнителни обстоятелства, които да налагат по-сериозни предвиждания на личните планове на българите, които имат намерение да летуват в Гърция, МВнР ще предупреди своевременно как трябва да се пътува в Гърция. „Важно е еврозоната да бъде запазена такава, каквато е", уточни външният министър. Той посочи, че българската икономика и банкова система е подготвена за лош сценарии в Гърция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай