Министър Нанков: Ще построим 100 км от "Хемус" през този мандат - Икономика - Стандарт Нюз


16:40 ч.

22.09.17

3 мин.

0

3

0

Министър Нанков: Ще построим 100 км от "Хемус" през този мандат

от редактор |

Министър Нанков: Ще построим 100 км от "Хемус" през този мандат

Планира се цялата магистрала да бъде готова до 2024 година


До 2019 година ще започнат строителните дейности на автомагистрала "Хемус" в участъка до Велико Търново, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков, цитиран от "Фокус". Пред ноември ще бъде възложено проектирането на участъка от разклона Ловеч – Плевен до връзката с новата магистрала Русе - Велико Търново.


През това време ще бъдат придвижени и парцеларните планове, така че в рамките на 2018 година да извършим техническото проектиране, за да стартираме 2019 година с възлагане на строителните дейности на магистралата до Велико Търново, заяви Николай Нанков.


Шест месеца трябваше да проектират, а за два месеца са почти готови с проекта за отсечката от Ябланица до Тетевен. Приключваме с отчуждаванията и се надявам още в рамките на тази година да стартираме с реалното строителство. Срокът е две години и половина, но ние ще го съкратим на не повече от 2 години, така че до края на 2019 година да имаме завършен участък от тези 9.3 км до разклона за град Тетевен, разкри Нанков.


Ние сме поели ангажимент и ще го спазим. В рамките на настоящия мандат около 100 км от автомагистралата ще бъдат напълно завършени”, категоричен бе министърът.


Той разкри, че в момента се обжалва тръжната процедура за участъка от 16 км от източната посока на магистралата, от пътен възел "Белокопитово”, в посока Търговище, до пътен възел "Бухово”. Има избран изпълнител и в рамките на следващите няколко месеца ще бъде сключен договор с него, за да може през 2018 година да стартира изграждането на тези 16 км.


Ангажиментът, който сме поели за „Хемус”, е до 2024 година да имаме завършена изцяло магистрала. В рамките на настоящия мандат ще бъдат завършени 100 км, а за останалите 160 км на различните етапи ще имаме възложени и изпълнявани строително-монтажни и ремонтни дейности”, заяви Нанков.


Той съобщи, че през ноември трябва да приключат обществените обсъжданията и процедурата по ОВОС и за автомагистрала Русе – Бяла – Велико Търново. През 2018 година ще стартира проектирането и реалното възлагане на строителството. "Това са ни двата най-важни приоритета в Северна България, за които в рамките на мандата имаме ясни и постижими цели. Затова изключително много форсираме процедурата за въвеждането на ТОЛ таксите и електронните винетки, тъй като и двете магистрали за лишени от европейско финансиране. Те ще се финансират изцяло с бюджетни средства по линия на бъдещите приходи и постъпления от ТОЛ таксите и електронните винетки", коментира той.


 Предстоят ремонтни дейности на пътните отсечки Велико Търново – Арбанаси – Горна Оряховица и Ресен – Самоводене. Средствата, с които ще се извърши рехабилитацията, са от бюджета на АПИ. Нанков припомни, че преди две седмици с постановление на Министерски съвет бюджетът на агенцията е бил увеличен на 100 млн. лева. 8 млн. лева от тези средства ще бъдат заделени за ремонти на републикански пътища на територията на област Велико Търново. 


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 07:20 · 23.09.2017
100 godini stroim 500 km magistrala,NJAMA PO-PROST NAROD OT BALGARSKIJA! DANO DA IZCHEZNE SKORO!!
Потребител · 22:30 · 22.09.2017
ТОЯ Е ПЪЛЕН ТАШАК
Потребител · 19:24 · 22.09.2017
Тия тол парички - вече ги сънувате по офшорни сметки, айде укротете се малко!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент