Малки стъпки във войната срещу пластмасата

Малки стъпки във войната срещу пластмасата | StandartNews.com

Средиземно море е под заплахата да се превърне в "море от пластмаса", предупреди Световният фонд за дивата природа. Оттам предложиха серия от мерки за спасяване на световните океани от пластмасовите отпадъци, които го задушават, предаде Франс прес. Асоциацията представи доклад, в който е обобщила тревожните данни от научните изследвания. В Средиземно море има рекордно ниво на микропластмаса - частици, които са по-малки от 5 милиметра, тровят цялата хранителна верига и застрашават човешкото здраве. Като цяло концентрацията на микропластмасата е почти четири пъти по-висока в Средиземно море в сравнение с "континентите" от пластмасови отпадъци, открити в океаните, посочва Световният фонд за дивата природа. За да се променят нещата, неправителствената организация призовава за международно обвързващо споразумение, за да бъдат намалени пластмасовите отпадъци и изоставените във водата материали за риболов.

* * * * * *

До 2050 г. в моретата и океаните ще има повече пластмаса, отколкото риба, прогнозират експетите. Все по често в медиите се появяват информации, че морските обитатели и птици масово измират поради поглъщане на микрочастици от пластмаса. Хората също по един или друг начин ядат и пият пластмаса, след като рибите и питейната вода на някои места съдъжтат пластмасови частици.

През май Европейската комисия предложи да се забранят пластмасовите продукти за еднократна употреба в Евросъюза. Сламките, приборите за хранене и клечките за уши в бъдеще ще трябва да бъдат направени от устойчиви материали. Това са първите стъпки към решаване на проблема, но все пак са в правилна посока.
Те предвиждат още производителите на пластмасови риболовни принадлежности да покриват разходите за събиране на отпадъци в пристанищата. Страните членки на ЕС трябва да събират 90% от пластмасовите бутилки до 2025 г. чрез система за рефинансиране при предаване.

Колко трудна ще е войната с пластмасите в бита на човечеството, показва и процедурата, през която трябва да преминат предложенията на ЕС. За да влязат в сила новите правила, трябва първо те да бъдат одобрени от 28-те членки на Съюза.

Но докато приложенията на ЕС за опазване на околната среда и борбата срещу натрупването на вредните пластмаси ще продължителен процес, редица световни компании предпочетоха сами да наложат рестрикции. За съжаление, всичко още е на парче и трябва време, за да се сглоби цялостният пъзел, отбелезва lifestyle.bg.

Най-актуалната новина е, че веригата за кафе

Starbuks премахва пластмасовите сламки

Това ще стане постепенно, но целта е тяхната употреба да бъде сведена до нула. За целта ще се промени формата на капачетата на чашите, за да бъде консумацията по-удобна. До 2020 г. се очаква всички заведения на веригата да премахнат изцяло сламките, което ще направи пластмасовите отпадъци с близо милиард по-малко за година, пише CNET. Но това няма да доведе до значително подобряване на ситуацията в глобален мащаб.
Веригата за бързо хранене MacDonalds също ще забрани сламките от пластмаса, обяви ръководството на кампанията.

Според изчисления, годишно се употребяват над 95 милиона броя, пише Sky News. Идеята за тази стъпка обаче не срещна особена подкрепа сред собствениците на ресторанти по света. Засега само Великобритания прави крачка напред и се очаква пластмасовите сламки да бъдат заменени с хартиени. В останалите страни

McDonald's ще рециклира пластмасовите отпадъци

и също ще спре да използва пластмасови сламки.

На много места по света вече има локални забрани на пластмасата, които засягат различни продукти - предимно торбички, сламки и бутилки. Сиатъл е първият американски град, който забрани сламките и приборите за еднократна употреба. Мумбай пък е най-големият индийски град, в който вече не могат да се използват всички пластмасови изделия за еднократна употреба. Дори сомалийска терористична група обяви, че забранява използването на пластмасови торбички, защото са голям враг на природата.

Десетки местни вериги супермаркети в Европа, САЩ и други части на света също не остават безучастни към борбата със замърсяването от пластмаса и дават своя принос.

Междувременно, в интернет

набира все по-голяма популярност кампанията #stopsucking

Тя е насочена именно към елиминирането на сламките като един от основните замърсители на океаните. Първата победа вече е извоювана в Сиатъл, а на сайта на движението се предлагат алтернативи на пластмасовите сламки - хартиени, метални, бамбукови и дори стъклени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай