Магистрала "Струма" - приоритет за ЕС

Магистрала "Струма" - приоритет за ЕС | StandartNews.com

Брюксел засега не дава пари за "Хемус" и тунел под Шипка

Магистрала "Струма" е основният приоритетен пътен проект, заложен за финансиране със средства от новата ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ). Това е записано в одобрения преди ден от Европейската комисия документ, научи "Стандарт".

Европейската комисия отпуска 673 млн. евро за доизграждането на Лот 3 от магистрала "Струма" в Кресненското дефиле с дължина 62 км, 17,5 от които - чрез два тунела. Така "Струма" ще погълне всички средства, предвидени за пътни проекти в новата ОПТТИ. Според ЕК магистралата е ключова част от тV трансевропейски коридор от Нюрнберг до Солун. Едва след като приключат търговете за довършването на "Струма" и ако останат евросредства, България ще може да обяви търгове и за участъците от магистрала "Хемус" Ябланица - пътен възел Плевен/Ловеч - В. Търново, което ще стане през 2016 г.
Автомагистрала "Хемус" е приоритет за нашия кабинет и тя ще бъде строена независимо дали със средства от ЕС, с държавни или с публично-частно партньорство, категорично заяви преди дни транспортният министър Ивайло Московски.

Същото се отнася и за проекта за изграждане на 3,2-километровия тунел под връх Шипка. Въпреки че в новата ОПТТИ за "Хемус" и тунела под Шипка няма предвидени средства, двата проекта са включени като "приоритетни" в "Стратегията на ОПТТИ", която е неразделна част от програмата. Двата проекта "ще се финансират със средства от държавния бюджет и/или от международни финансиращи институции", пише в стратегията. С останалите средства от общия бюджет от ОПТТИ, който е 1,6 млрд. евро, ще бъде довършена рехабилитацията на жп линията Пловдив - Бургас, ще се изгради новото трасе на жп линията Елин Пелин - Септември, както и новият трети лъч на метрото в София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай