Лукарски: Задълбочаваме икономическите отношения с Германия

Лукарски: Задълбочаваме икономическите отношения с Германия | StandartNews.com

България е атрактивна локация за бизнес и инвестиции, подчерта той

„България може да бъде една надеждна партньорска страна в Югоизточна Европа, ориентирана към бъдещето. Мисля, че са налице всички предпоставки да задълбочим нашите двустранни икономически и търговски връзки и чрез тях да осъществим едно печелившо партньорство и за двете страни". Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на икономически форум „Северен Рейн Вестафалия-България", организиран от Индустриално-търговската камара в Дюселдорф. На форума присъстваха над 80 представители на деловите среди от федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия, съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката (МИЕ).

България е атрактивна локация за бизнес и инвестиции, изтъкна той. По думите му икономическата политика на българското правителство е насочена към запазване на финансова стабилност и предприемане на активни мерки за постигане на икономически растеж. „Политиката за икономическо развитие на страната ни е продължителен процес на равноправно партньорство между държавните институции, частния сектор и браншовите организации", каза още министърът.

Лукарски акцентира върху засилената експортна политика на Министерство на икономиката в своята презентация на форума. „Усилията ни са насочени към преструктуриране на българския износ чрез приоритетно развитие на експортно-ориентирани сектори с висока добавена стойност", каза той. И допълни, че намеренията на министерството са да търси възможности за ръст на експорта на пазарите на бързо развиващите се икономики, както и за запазване на пазарните позиции на наши традиционни търговски партньори, какъвто е Германия.

„България има висок потенциал да привлича инвестиции в сектори с висока добавена стойност, отговаряйки на високите изисквания на инвеститорите за инвестиционнен климат, стабилност и предвидимост на средата и предлагане на мерки, отговарящи на изискванията", подчерта министърът.

Форумът беше открит от заместник-главния управител на Индустриално-търговската камара в Дюселдорф Герхард Ешенбаум, който каза, че самият той отдавна работи за развитието на икономическите отношения между двете страни и ще е изключително щастлив, ако те се задълбочат, защото България и Германия имат традиционно добри връзки, съобщиха още от МИЕ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай