Лукарски откри наша камара в Казахстан

Лукарски откри наша камара в Казахстан | StandartNews.com

Икономическият министър Божидар Лукарски откри Българо-казахстанската търговска камара (БКТК) в столицата на Казахстан Астана. Това съобщиха от Министерството на икономиката и БКТК. Церемонията по подписването между председателя на БКТК Андриана Петкова и ръководителят на външнотърговската палата на Националната палата на предприемачите на Казахстан Аян Еренов се случи в двореца на Независимостта в Астана. Българската делегация е в Казахстан за 8-мия международен икономически форум.

"Търговско-икономическите отношения между България и Казахстан са традиционно добри, но вярвам, че може да се направи още много", заяви министър Лукарски. И отбеляза, че принос за засилване на двустранното сътрудничество ще има занапред и новосъздадената Българо-казахстанска търговска камара.

"В Астана имаме двама търговски представители и искам да ви уверя, че те ще продължат да съдействат на българските и казахските фирми, за да можем да осъществим по-интензивни бизнес контакти и увеличение на нашия стокообмен и инвестиции", каза още Лукарски. Икономическият министър заяви, че ускореното икономическо развитие и нарасналата покупателна способност в Казахстан определят този пазар като високо перспективен. Лукарски отбеляза, че страната ни има потенциал да увеличи износа си за Казахстан на редица стоки и услуги като медикаменти, технологични линии за преработка на плодове и зеленчуци, сглобяеми конструкции, помпи за течности, електрически акумулатори, мебели и дърводелски изделия, както и замразени и консервирани храни.

По-късно министърът на икономиката заминава на работно посещение в гр. Москва, Русия в периода 22-26 май 2015 г. В рамките на визитата той ще проведе работна среща с първия заместник-министър на икономическото развитие на Руската федерация Алексей Евгеньиевич Лихачов, съобщиха още от пресцентъра на Министерство на икономиката. И уточниха, че там той ще участва в българо-руски бизнес форум и срещи с представители на бизнеса.

Над 40 български фирми, организирани от Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятия, ще вземат участие на форума.

Лукарски ще присъства и на тържественото отбелязване на 30-годишнината на Центъра на промишлеността (ЦПРБ) в Москва. По време на официалната церемония ще бъде открита изложбена експозиция на българското машиностроене в ЦПРБ. Българските фирми в бизнес делегацията ще посетят международната специализирана изложба „Металообработка 2015", съобщиха още от министерството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай