Лукарски: България подкрепя сътрудничество между ЕС и Япония

Лукарски: България подкрепя сътрудничество между ЕС и Япония | StandartNews.com

София. „България е сред основните поддръжници за либерализиране на търговията между ЕС и Япония и това е позицията, която ще защитаваме на предстоящата среща на Съвета по Външни работи в Брюксел". Това обясни министърът на икономиката Божидар Лукарски на среща с посланика на Япония н.пр. Такаши Коидзуми, предадоха от пресцентъра на икономическото министерство.

Дипломатите обсъдиха необходимостта от задълбочаване на икономическото сътрудничество между България и Япония и възможностите за реализиране на проекти между двете страни в областта на селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост.

„България гледа на Япония като стратегически и дългогодишен партньор, отношенията ни с когото имат сериозни традиции. Вярваме, че подобно сътрудничество може да бъде разгърнато и в други сфери, за което свидетелства одобрената от правителството позиция на страната ни по хода на преговорите за Споразумение за свободна търговия между ЕС и Япония", допълни министър Лукарски.

Търговско-икономическото сътрудничество между двете страни има дългогодишна история, като през годините са реализирани редица успешни проекти. „Тази година стартира и нова инициатива за разширяване на ниво малки и средни предприятия. Н.Пр. посланик Коидзуми потвърди значимостта на преговорите за търговско сътрудничество между ЕС и Япония и благодари за готовността на България да съдейства за успешното им приключване.

Министър Лукарски подчерта, че основен приоритет на Министерство на икономиката е подобряване на бизнес средата и стимулиране на икономическия растеж, а малките и средни предприятия като негов гръбнак са основен фактор за постигане на очертаните цели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай