Левон Хампарцумян: Добър бизнес климат може да върне младите в България

Левон Хампарцумян: Добър бизнес климат може да върне младите в България | StandartNews.com

Младите хора съвсем естествено търсят реализацията и успеха си не само у нас, но и в чужбина. Това не е непременно лошо, защото е обратим процес, т.е. в момента, в който усетят, че в България има по-добър бизнес климат, могат да се завърнат. Това каза Левон Хампарцумян, председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк в предаването „Денят започва" по БНТ.

По негови думи след 10 години финансовата индустрия ще бъде много повече свързана с информационните технологии, така че финасистите и икономистите трябва да се замислят, че вече са им необходими по-широк набор от умения и знания.
Университетите все повече трябва да се концентрират в директна изследователска и практическа работа или в наблягане на фундамента на знанието, т.е. кадрите им да са обучаеми. „В бързоразвиващия се свят ученето е един непрекъснат процес и университетите трябва да предадат това на студентите си", поясни Левон Хампарцумян.

Тезата му беше подкрепена и от ректора на УНСС проф. д. ик.н. Стати Статев. Той е категоричен, че митът, че между бизнеса и висшето образование няма колоборация, е в миналото, но все пак има още какво да се желае в тази насока.
„Висшето образование работи с бизнеса. Най-пресният пример, който мога да дам, е меморандумът за сътрудничество, който подписаха УНСС и УниКредит Булбанк. Той предвижда осигуряване на шансове за кариерно развитие и реализация на студенти от ВУЗ-а чрез стажантски програми и наемане на работа в банката", обясни проф. Статев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай