КЗП: Внимавайте с абонаментните капани

КЗП: Внимавайте с абонаментните капани | StandartNews.com

При примамливи оферти на онлайн търговци с ниски цени или бързи срокове за доставка, трябва да бъдем особено внимателни, когато натискаме бутоните "Съгласен съм", "Приемам общите условия" и т.н., защото особено когато не сме прочели тези общи условия, в тях може да се съдържат различен тип уловки, които да ни обвържат по-дългосрочно. За това предупреди председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по БНР. Например, може да става дума за т.нар. "абонаментни капани".

Повод за този коментар е проведено в шест европейски държави проучване на шведска агенция по поръчка на Европейския потребителски център – Швеция, което показва, че над 3,5 млн. европейци страдат от т. нар. "абонаментни капани" и всеки от тях губи средно по 115 евро. "Става дума за примамливи оферти, с кликването върху които Вие несъзнателно се абонирате за нещо, което не желаете и тези "СПАМ комуникации" всъщност водят до там, че при посочване на данни за Ваши платежни инструменти, абонаментите започват да вървят. И след определен период от време разбирате, че макар и да не сте купували нищо, само заради това, че сте с включили в група за търговия, заплащате ежемесечно някаква сума", обясни Маргаритов. По думите му засега това явление не е особено популярно в България. Според него, обаче, "всякакви порочни пазарни ниши могат да се отворят в скоро време поради продължаващото отваряне на пазара".

Маргаритов отбеляза, че „прекомерно голямата доверчивост е проблем на съвременното общество като цяло. От резултатите на проучването се вижда, че и в държави като Скандинавските страни, Белгия, Австрия също се оказва, че хората са доста доверчиви, възприемат подобни "капани". В този смисъл въпросът за доверието е по-сериозен и надскача границите на държавите, посочи Димитър Маргаритов.

"Невинаги разширенията на съответните интернет адреси с кратките наименования на държавите, например .de или .uk означава, че този търговец е базиран в съответната държава. Възможно е само да е регистрирал домейна си там", каза председателят на КЗП. Трябва да се търсят данни за това къде е базирана фирмата и останалата важна информация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай