КЗП с приемна в Русе

КЗП с приемна в Русе | StandartNews.com

„Основният ни мотив да разкрием изнесена приемна е да бъдем близо до хората и да можем да откликнем на техните ежедневни проблеми, с които се сблъскват в качеството си на потребители, когато пазаруват или избират различен тип услуги", каза пред БНТ 2 председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов, който откри днес първата такава приемна за граждани от Русе и региона.

„В две положителни насоки ще работи тази наша инициатива. Първо – за тези, които поначало биха пътували много дълго разстояние, за да дойдат при нас за консултация или да получат нашето съдействие. А и ние самите ще имаме много по-добра представа за това какви биха били специфичните нужди на потребителите в различни региони. Затова смятаме да продължим тази наша инициатива и в други градове", посочи Маргаритов.

Над 1600 инспекции е извършила регионална дирекция през първото тримесечие на годината. Проверките са осъществени в магазини за хранителни стоки, облекла, обувки, домашни потреби, битова химия, както и в ателиета и сервизи. Съставени са около 100 акта за нарушения като отсъствие на информация за произхода и съществените характеристики на стоки в магазинната мрежа, липса на грамажи в ценоразписите на заведения, както и по повод прилагането на различен тип нелоялни търговски практики.

„Засилен е контролът върху безопасността на стоките. С около 40% повече са инспекциите по това направление в сравнение с предходни периоди, а нарушенията – приблизително 10% по-малко. Значително е намалял броят на забранените опасни стоки и оплаквания от граждани във връзка с опасни продукти не са постъпвали", съобщи Маргаритов.

Председателят каза още, че близо 380 жалби и сигнали от русенския регион са постъпили в КЗП през първото тримесечие на тази година. Повече от половината са за рекламации на стоки и услуги, като над 70% са решени в полза на жалбоподателите. Той отбеляза, че е отчетен ръст на сигналите с около 8% в сравнение със същия период на предходната година. И коментира, че „активното присъствие на комисията води както до спад на нарушенията и по-ефективна защита на гражданите, така и до повишаване на потребителската култура

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай