КЗК се намесва между хипермаркетите и доставчиците

КЗК се намесва между хипермаркетите и доставчиците | StandartNews.com

София. Има внесен законопроект в парламента, според който трябва да се подобри конкуренцията между хипермаркетите и доставчиците. Това обяви депутатът от БСП Корнелия Нинова пред бТВ.

 

Тя разясни, че се въвежда понятието „значителна пазарна сила", а Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) има 3-месечен срок да изготви методики и да каже коя фирма има значителна пазарна сила.

 

Тя поясни, че Европейската комисия е издала „зелена книга", в която са обяснени порочните практики.

 

Според Йордан Матеев от Сдружението за модерна търговия документът не е изготвен с участието на търговските вериги и е вреден за тях.

 

„Понятието не е ясно, не е познато в европейската практика, прилага се в няколко страни и те са заплашени от санкции", възпротиви се Матеев. Според него се дават твърде много правомощия на КЗК и тя става законодателен орган, който ще изготвя „черен списък" на компаниите. Глобата, която веригите може да отнесат, е 10% от оборота на компанията. „Абсурдно е подобни глоби да се отнасят за сектор, чийто дял е най-малък в ЕС", коментира Матеев.

 

„Ако държавата се намеси в ценообразуването, може да нанесе щети на търговци, производители и потребители", възрази Матеев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай