КЗК отмени концесията на порт Видин-юг

КЗК отмени концесията на порт Видин-юг | StandartNews.com

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени като незаконосъобразно решението на Министерски съвет за отдаване на концесия на пристанищния терминал Видин-юг, става ясно от съобщение на сайта на регулатора. Процедурата за отдаване на концесия на пристанището беше открита през август 2016 г., а концесионерът беше избран с решение от 2 декември 2016 г. За победител в процедурата беше посочена новосъздадената фирма „СКМ Порт Видин". Концесията беше за срок от 35 години, а годишната такса, която операторът на порта трябваше да плаща, е 8 хил. лв.

В КЗК обаче получиха жалба срещу това решение от „АВВ Електрифициране". Компанията посочи, че фирмата, спечелила търга, е нарушила правилата, неподавайки пълния обем от нужната документация, както и че документите не са подадени с определеното от закона означение.

В допълнение и комисията, анализирала предложенията, не е посочила мотиви за своя избор, което също е нарушение на законовите разпоредби. Последното заседание на тази комисия е на 14 ноември, а решението на Министерския съвет за концесията на пристанищния терминал е от 2 декември. Липсва обаче информация за датата, на която е изготвен протоколът за избор на концесионер, посочва още жалбоподателят.

Проверката на антомонополната комисия показва, че част от точките в жалбата на „АВВ Електрифициране" са основателни и на базата на това определя като незаконосъобразно решението на Министерски съвет за определяне на концесионер за Пристанищния терминал Видин-юг, който е част от пристанището за обществен транспорт с национално значение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай