Купуваме жилища ново строителство

Купуваме жилища ново строителство | StandartNews.com

Най-много се търсят двустайни апартаменти в София, сделките стават за 60 дни

Пазарът на имоти се раздвижи през последните месеци, отчитат брокери. Най-голям е интересът към апартаменти ново строителство. "През последните три месеца има засилен интерес към покупка на жилища както в столицата, така и в другите големи градове", каза изпълнителният директор на ЕРА България Теодора Димитрова. В "Младост" и южните квартали на София има увеличение повече от 2 пъти на продадените апартаменти ново строителство. Най-много сделки за нови сгради има в южните райони на столицата.

Средното време за продажба на жилище през последните 6 месеца спада на 63 дни. През 2012 г. са трябвали 120 дни, а през 2013 г. - 100 дни, за да смени един апартамент собственика си. В София през юни, юли и август едно жилище се е продавало за 52 дни. Във Варна обаче сделките се случват по-бавно и отнемат 74 дни за апартаменти в центъра на морската столица и 60 - по кварталите.

Президентът на франчайзингова мрежа ЕРА Европа Франсоа Ганьон допълни, че продажбата на жилище в Португалия например отнема цели 270 дни, а в Швеция - едва 50 дни.
Нивото на сделките в София бележи ръст по данни на статистиката, но тук не се отчитат сделките ново строителство, които са на ниво договор за строителство, както и тези на ниво предварителен договор. За София, Бургас и Варна офисите на ЕРА отчитат 17% увеличение на продажбите за последните три месеца, в сравнение със средния брой за първите шест месеца на 2014 г.

Средната цена на жилища в южните райони на София е била 50 000 евро за 67 кв. м. От началото на годината основно се продават двустайни тухлени апартаменти, струващи между 40 000 и 50 000 евро и панелни жилища от 30-40 000 евро.

Санират с европари и дефектни сгради

Сгради с конструктивни дефекти също ще се санират с европари. Така наклонени и напукани блокове, както и такива, които не отговарят на проекта си, ще могат да се възползват от средствата. "Конструктивното укрепване на сградите ще бъде сред допустимите разходи по програмата за енергийно обновяване на българските домове през новия програмен период 2014-2020 г.", обяви зам.-министърът на регионалното развитие инж. Ангел Петров.

Това стана на среща за изготвянето на рамкови споразумения с търговските банки, които имат интерес да отпускат кредити по програмата. Досега сградите с конструктивни дефекти нямаха право да се въползват от еврофинансиране. Сега повече домове ще могат да се възползват от безвъзмездната помощ. Освен това в следващия програмен период страната ни ще разполага с по-голям бюджет за тези мерки и се очаква и интересът на хората да е по-голям. До 2020 г. по Оперативна програма "Региони в растеж" са предвидени 174.85 млн. евро. Ангел Петров обясни, че са внесени 414 заявления за интерес и подкрепа от сдружения на собственици на сгради, като 390 са одобрени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай