Купуваме месо от фермата

Купуваме месо от фермата | StandartNews.com

Качественото и иновативно производство в България трябва да бъде подкрепяно от държавата и от потребителите. Това са основните цели на кампанията "Да! На българската икономика". На 7 април в. "Стандарт" и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) събират на една маса бизнеса и властта, за да набележат конкретни мерки и управленски решения за растеж и стабилност на българската икономика. В оставащите дни в. "Стандарт" ще ви запознае със състоянието на отделните браншове, с мерките на държавата за подпомагането им и с предложенията на бизнеса.


Зареждат ученическите столове с пресни храни от областта

Скоро всеки ще може да си купува прясно месо направо от фермата. Тази възможност предвижда нова наредба на Министерството на земеделието и храните, която вече е подадена за нотификация в Европейската комисия. Промяната е за защита на българските производители, като целта е да им се осигури директен достъп до пазара при по-облекчени условия. Според новия законодателен текст кланица ще може да се изгражда към ферма, чийто собственик, ползвател или наемател е фермерът. В пункта ще е позволено да се колят само животни, които са на собственика. Измененията ще облекчат процедурите по регистрация на обектите. Ще се разширят и възможностите за допълнителна обработка на месото чрез транжорни, разясниха за "Стандарт" от МЗХ. От ведомството са категорични, че наредбата ще осигури по-ниски разходи за сграден фонд и оборудване. Тя ще доведе до засилване на конкуренцията, като създаде възможности за навлизане на нови играчи на пазара. Техните разходи ще са по-малки, тъй като ще продават директно стоката си. Освен това ще се гарантира контролът и безопасността на храните.

Сред мерките за повишаване на конкурентоспособността на българските земеделски производители е и друга наредба, която се отнася до зареждането на столовете в детските градини и училищата. С нея се въвежда изискването храните и суровините, доставяни, съхранявани, използвани, приготвяни и предлагани за детските столове и павилионите за търговия на дребно да бъдат произведени в същата област, в която са разположени детските заведения и училища. А ако няма такава възможност - доставките да са от съседната на нея област. По този начин малчуганите ще консумират качествен български продукт, който е гарантирано свеж, а българските производители ще получат подкрепа.

Предвижда се и да отпадне изискването директната доставка на малки количества яйца от кокошки и пъдпъдъци да не превишава 40% от дневното количество добити яйца за всяка ферма. Всички тези изменения на наредбите са изпратени за одобрение в ЕК, като процедурата за нотификацията им е от 3 до 6 месеца. Затова дали законодателните промени ще бъдат одобрени, ще стане ясно най-късно през юни.

Данъчни следят камионите с яйца

Данъчните вече проверяват всеки камион с яйца. Целта е да се спре нелегалният внос и укриването на данъци в дните преди Великден, когато потреблението рязко скача. Яйцата бяха добавени към списъка с рисковите за бюджета стоки, които подлежат на проверка от звеното към НАП за фискален контрол при внос, износ и при транспортиране във вътрешността на страната. Данъчните трябва да проверяват не само пресните кокоши яйца, но и яйцата от пуйки и от гъски, както и оплодените яйца. В заповедта за проверки влизат дори щраусовите и пъдпъдъчите.
В дните преди Великден рязко се увеличава вносът на яйца, например от Полша. А родните производители често се оплакват, че чуждата стока влиза на нереално ниски цени, а целта е да се укриват данъци, като се притискат родните производители. Именно затова данъчните са засилили контрола върху яйцата. Служителите от звеното за фискален контрол към НАП проверяват документите на всеки камион - произход на стоката, кой е вносител и кой е получател. Ако има подозрения за данъчна измама, може да се иска обезпечение в размер на дължимите налози, както и стоката да бъде разтоварена в присъствието на данъчен. За да не се укрива оборот при продажбите на дребно, данъчните следят дали се отчитат и доставките на едро.

Жандармерия пази агнетата

Жандармеристи от зоналното управление на службата в Монтана са ангажирани с опазването на агнетата преди Великден, съобщиха от областната дирекция на МВР. Те се включват в кампанията на полицията за предотвратяване на кражби и измами преди големия празник.

Полицаите вече обикалят селата и разговарят с фермери и стопани, които отглеждат агнета за лични нужди. На възлови места - пред магазини, пощенски станции и здравни служби, са разлепени съвети към стопаните как да опазят животните си. "Заключвайте кошарите, а нощем ги осветявайте", гласят някои от тях. "Не се доверявайте на търговците, които искат най-напред да огледат животните и след това да купуват. Те оглеждат обстановката и след ден-два крадат агнетата", пише в указанията.

Собствениците на животните трябва да записват името на търговеца и марката и номера на автомобила, с който той е дошъл в селото.

В селищата с повече животни, които се наобикалят от мними търговци, ще има засилено полицейско присъствие. Заедно с полицаите ще дежурят и жандармеристи. Те ще спират автомобилите с ремаркета за превоз на животни, които са с различна от монтанската регистрация. На рисковите места ще бъдат създадени и контролнопропускателни пунктове, където също се очакват да бъдат разкривани крадци или търговци измамници, допълниха от полицията.

Родните кокошки с ваксина срещу салмонела

Българските яйца са най-сигурни, защото родните кокошки са ваксинирани срещу салмонелоза. В това отношение сме по-напред от другите страни, заяви Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите в България. Той посочи, че специално за Великден няма никакво задържане по магазините, яйцата са пресни. Най-здравите яйца обикновено са с размер М, тоест малките яйца до 63 грама, каза още Белоречков. "Ако яйцата са вносни, трябва да ги варим по-дълго, но от българските няма никаква опасност. Селските яйца също трябва да се варят по-дълго, защото няма гаранция, че са от здрави кокошки. Според Белоречков, слуховете за влагане на хормони в пилешкото месо не са повлияли на търсенето. "Теоретически, а и практически няма възможност да се влагат хормони в пилешкото месо и това не е правено нито у нас, нито по света. Това са измислици на хора, които са некомпетентни и бъркат хормоните с ензимите", коментира Белоречков. Освен това България е единствената страна в ЕС, която не използва животински протеин от умрели животни за хранене на птици. Малко са и страните по света, които използват питейна вода при отглеждането на птиците, а в България това се прави. "Птиците у нас се хранят дори по-добре от хората. Те са на нормирана храна с аминокиселини, витамини и затова продуктивността им е доста висока", допълва Белоречков.

Държавата да помогне за външни пазари

Димитър Маджаров, собственик на "ДИМИТЪР МАДЖАРОВ"

Като цяло мога да кажа, че тази година е по-трудна от предишната. Пазарът е стагниран, ориентиран изцяло към промоции. Има голямо предлагане на месо и слабо търсене. В търговските вериги се предлага предимно вносно месо. Всички по-големи търговски вериги се договарят за внос с месодобивни предприятия директно от Европа. Така не се създава заетост за българската преработвателна промишленост.
Основен проблем пред бизнеса са ниските доходи на населението, което води до свито потребление и производство. Решение на проблемите е стратегия за развитие на земеделие, животновъдство и преработваща промишленост за следващите 20 години. От вносител на селскостопанска продукция България да се превърне в износител на готови изделия от хранителна промишленост. Да се създадат условия за функциониране на всички етапи на тази верига. Да има перспектива за младите хора да останат и да се реализират в България.
А всеки българин трябва да е наясно, че купувайки българското, той създава работни места и потребление в България.
Държавата и бизнесът трябва да работят заедно за търсене на пазари. Който има пазар, има пари за здравеопазване, пенсии, заплати и развито потребление. На България й е необходимо намиране на външен пазар за продукцията.

Вносни мръвки с ниско качество подбиват пазара

Иван Ников, собственик на фирма за колбаси и деликатеси "Ников" - гр. Сливен, член на Сдружение "Традиционни сурово-сушени месни продукти"

Има голям спад в нашия бранш през 2014 г. Съдя за това спрямо моите пазари, които са предимно по морето, където осезателно се усеща намаляване на продажбите. Причината е намаляване броя на туристите. Не става въпрос само за руснаците. Няма ги платежоспособните туристи от Румъния. Няма ги и българските туристи, които също бяха едни от най-добрите клиенти. Те вече предпочитат да почиват в Гърция и Турция. Спадът се усеща много от две години и не съм оптимист за 2015, а напротив - мисля, че тази тенденция ще продължи, ако не се вземат мерки. Нещата стават все по-трудни и поради друга причина - не се дотират достатъчно българските продукти. Към това трябва да прибавим и проблема с хипермаркетите, които ни извиват ръцете с огромните отстъпки, които искат. Получава се така, че всеки от колегите, който се е хванал да работи за хипермаркетите, се оказва накрая, че работи само за тях. Аз работя с прясно охладено месо и напоследък имам проблем с това, че трудно го намирам. Вероятно причината е в субсидиите за животновъдите, които не са равни с тези, които получават европейските им колеги. Така чуждото месо се предлага на по-ниски цени, но пък то няма качеството на българското месо. Ние сме вързани един за друг - ако при животновъдите има проблем, то неминуемо се отразява и на производителите на месо и колбаси. Необходимо е държавата да помисли за това и да помогне.

По-високата цена у нас не значи качество

Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите в България

Около Великден обикновено се правят опити за легитимен и нелегитимен внос на яйца, обикновено от Полша и Румъния. Виждам, че в някои от веригите вече се появяват вносни яйца. А те обикновено качват цената на родните вместо да я свалят.
Малко изоставаме според другите страни по биологично производство на птиче месо и яйца, тъй като на родния пазар няма разлика в цената на биологичното и конвенционалното месо и яйца. Затова човек, който се занимава с биологичното им производство, няма да е конкурентен на пазара. Това е огромна пречка, която не виждам как ще бъде преодоляна. Може би с времето при покачването на стандарта на живот у нас и биологичното отглеждане на птици ще вземе връх, както е в някои западни и европейски страни. Качествената продукция трябва да се предлага на по-висока цена, а у нас по-високата цена никога не означава качество, а конкуренция.

Изяждаме по 20 кг пилешко

Около 1,1 млрд. яйца са произведени у нас за изминалата година, съобщи Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите в България. Изнесени са над 100 млн. бройки. Традиционните пазари са Кипър, Гърция, Австрия и Румъния. Около 30 хил. тона месо от бройлери и 10 хил. тона месо от патици е експортът за 2014 г. Пилешкото е главно за Германия, Гърция, Румъния и в по-малки количества за Ирак и Близкия изток. Около 160 000 тона птиче месо пък сме консумирали у нас. Това е над 20 кг на човек. Около 62% от консумацията на месо у нас се пада на птичето. Заешко обаче консумираме малко и то е по-скоро внос. Местното производство на заешко трябва да се подпомогне от държавата, казва Белоречков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай