КРИБ: Спрете плащанията над пазарната цена за американските централи

КРИБ: Спрете плащанията над пазарната цена за американските централи | StandartNews.com

Правителството да гласува решение, с което да спре плащанията над пазарната цена за електроенергията от американските централи "Марица Изток -1" и "Марица Изток - 3", до решението на Европейската комисия по жалбата на бизнеса за неправомерна държавна помощ. За това настояват национално представените работодателски организации, съобщи председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

Според него в противен случай, тази политика, която сега струва на индустрията ни 330 млн. лв. годишно, от началото на следващата година ще тежи и на джоба на всеки българин с 38 лв.

"Българското законодателство и законодателството, под която юрисдикцията са тези договори не позволява тяхното разваляне и естествено ние оставаме с голямата надежда, че ЕС ще ни подкрепи и ще помогне така, както се е случило в Полша и Унгария", настоя шефът на КРИБ.

"Тези 333 млн. лв. ще се увеличават през годините и няма да ги плаща само индустрията, ще ги плащате и всичките вие, защото председателят на КЕВР обяви публично, че тези 38 лева влизат в сметките и на всеки един гражданин. След Нова година, когато пазарът се либерализира, тези 38 лева ще ви бъдат начислявани на всеки един от вас и това трябва да знаете, че вие ги плащате тези пари, защото някой политик си е напълнил джоба през годините", заяви Кирил Домусчиев след среща с председателя на Представителството на Европейската комисия у нас, Огнян Златев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай