КНСБ иска 690 лв. минимална заплата за висшисти

КНСБ иска 690 лв. минимална заплата за висшисти | StandartNews.com

Да се въведе минимална заплата за висшисти, които работят по специалността си, предлага КНСБ.

"Оплакваме се, че нямаме инженери и висококвалифицирани кадри, но на новопостъпващите специалисти се предлагат заплати от порядъка на 500-600 лв.", коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Синдикатът предлага от 2017 г. за тези работни места възнаграждението да не пада от минималната работна заплата за страната плюс 50%  нея. За догодина правителството планира най-ниското месечно възнаграждение да нарасне от сегашните 420 лв. на 460 лв. Това означава, че висшисти, които работят по специалността си, да не могат да се разписват под 690 лв. Под висшист трябва да се разбира и хората с бакалавърска степен, уточняват от КНСБ.

Договорените между синдикати и работодатели минимални осигурителни доходи да станат със закон минимални заплати по икономически сектори и професии, настояват още от КНСБ. Наред с тях още тази година в преговорите да се сложи на масата и определянето на препоръчителни проценти за увеличение на възнагражденията, заяви Пламен Димитров.

Те ще бъдат съобразени с конюнктурата за всеки съответен сектор, производителността на труда и общото икономическо положение. Тези индекси на нарастване на заплатите няма да са задължителни, а препоръчителни. Някъде може да са и нула, обясни Пламен Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай