КНСБ иска 540 лева минимална заплата в края на мандата

КНСБ иска 540 лева минимална заплата в края на мандата | StandartNews.com

Икономиката у нас сега позволява 8-10% годишен ръст на заплатите през следващите 3 г. и увеличение на минималната до 500-540 лв. в края на мандата, обяви във Варна президентът на КНСБ Пламен Димитров. Според техния анализ за 25 години преход брутният продукт е нараснал с 40 на сто, а покупателната възможност на хората днес е намаляла със 17 % спрямо 1990 г.Затова доходите трябва да растат, категоричен е лидерът на КНСБ. А според него това може да стане ако се разшири обхватът на КТД и се кримининализира забраната на правото на сдружаване.

"Практиката показва, че там, където има КТД, доходите на работниците са средно с 29% по-високи от тези на колегите им, трудещи се по индивидуални договори", посочи Димитров.

КНСБ няма да отстъпи от искането държавните служители да получат пълно право да стачкуват, а не само за уреждане на преки отношения с работодателя, както предлага министър Ивайло Калфин. "До май тези текстове трябва да се коригират", добави Димитров.

Синдикалният лидер смята, че дебатът за дълга от 16 млрд.лева е измислен.Който иска сценарий «Дянков 2», не знае какво говори, смята Димитров.Той припомни, че дефицитът сега е 3 % и предстоят масови съкращения-например в културните институции. България се африканизира заради задълбочаващото се неравенство. Затова е нужен дебат за нови целеви дългови емисии, които да инвестираме през следващите 10 г. в стратегическа инфраструктура, която предпоставя растеж - енергетика, воден сектор, БДЖ", категоричен е Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай