Китайски холдинг търси наши малини

Китайски холдинг търси наши малини | StandartNews.com

Бизнесемени от Китай, представители на голям холдинг, който преработва малини, ягоди и диворастящи плодове, търсят търговски партньори у нас. Седемчленна делегация от страната на Великата китайска стена, водена от Чанг Шан, шеф на директорския борд на холдинга, се включи във фестивала на малината в Лозница, където фермери от цялата страна организират изложение на своята продукция.

Китайците търсят сътрудничество с българските малинопроизводители, защото ние сме трети в Европа по производство на този вид плодове, обясни Божидар Петков, шеф на Българската асоциация на малинопроизводителите. Според браншовата организация, секторът у нас се развива ускорено. Само през последната година насажденията с малини са се увеличили с 5 хил. дка, което е 25% ръст на масивите с този вид плодове.

"Прибраната продукция от малини е 3232 тона при среден добив от 3620 кг/хектар, каза при откриването на фестивала зам.-министърът на земеделието Свилен Костов. През 2015 г. се отбелязва ръст с почти 50% на производството на малини, в резултат на увеличените добиви и реколтирани площи, допълни той. На панаира в Лозница тази година дойдоха 60 стопани от цялата страна. Има фермери от Казанлък, Троян, Самоков, Попово. Най-много са щандовете на домакините от лудогорската община, които това лято държат и рекорда с добиви от 1600 кг. на декар, обясни кметът Айхан Хашъмов, чието семейство също произвежда малини и ягоди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай