Китай ще строи товарно летище за 160 млн. евро у нас

Китай ще строи товарно летище за 160 млн. евро у нас | StandartNews.com

Китайски инвеститори желаят да вложат 160 млн. евро за изграждане на товарно летище в близост до София. Средствата ще бъдат изразходвани за разширяване на пистата, изграждане на нови терминали и две железопътни спирки. Планира се влакове да минават в близост до летището, като последната спирка ще бъде в Гърция, съобщава руската агенция maindoor, цитирани от economic.bg.

Представител на компанията "Мейн Кепитал" АД отказва да разрие самоличността на инвеститора до окончателното приключване на сделката, която ще бъде финализирана в рамките на три месеца. Строителните работи трябва да започнат в средата на тази година. Очакванията са бившото съветско летище в Радомир да се преструктурира в най-големия канал за товари в страната.

Освен инвестициите в летище, руснаците смятат да построят елитни жилища в крайморските райони, за да удовлетворят търсенето на собственост там. Общата инвестиция, включваща и летището, е в размер на 270 млн. евро.
Според експертите, икономиката на България е във възход и хората като никога досега са готови да обърнат внимание на луксозни проекти. Китайски инвестиции ще покрият разходите за издигането на хотели, вили, яхтено пристанище и казино на курорта „Тракиан клифс" на Черно море.

Страната ни се опитва да привлича клиенти по подобни мащабни проекти. От януари до ноември 2015 г. в България са вложени 1.5 милиарда евро чуждестранни инвестиции. След участието на Китай средствата ще се увеличат значително.
Китайската народна република не за първи път заявява желание да инвестира в България. До 3 месеца ще стане ясно дали заявилият желание китайски инвеститор ще се включи в строежа на нов блок в АЕЦ „Козлодуй". В началото на 2015 г. година китайска фирма подаде оферта за строежа на 17-километровата отсечка от магистрала „Струма", но не спечели търга.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай