Китай намали лихвите и освободи милиарди

Китай намали лихвите и освободи милиарди | StandartNews.com

Нов спад на борсите в Поднебесната империя, европейските пазари отвориха "на зелено"

Китайската централна банка намали основния си лихвен процент за стимулиране на растежа на икономиката си. В същото време тя позволи на банките да държат по-малко резерви, като това се случва за втори път в рамките на 2 месеца. По този начин се прави опит за стимулиране на забавящата растежа си икономика и да се спре сривът на борсите в Шанхай и Шънджън, предизвикал вълна от поевтиняване на акции, метали и петрол по целия свят. Това се случи на фона на продължаващия срив на китайските акции, като вчера основният индекс на борсата в Шанхай падна с още 7.63 процента.

В официално съобщено бе обявено, че от 26-ти август едногодишната лихва се понижава с 25 базисни пункта до 4.6%. Също с 25 базисни пункта се намалява и лихвата по едногодишните депозити до 1.75%. С 50 пункта до 18% се намалява и размерът на резервите, които повечето големи банки трябва да поддържат в активите си. Тази мярка ще влезе в сила от 16-ти септември, което означава, че милиарди долари ще могат да се влеят в реалната икономика и борсите.

Същевременно европейските фондови борси отвориха с по-високи котировки. На Лондонската фондова борса индексът FTSE се повиши с 1,64 % до 5,995.50 пункта. Във Франкфурт индексът DAX 30 добави 1,69 % до 9 810.40 пункта. Борсовият показател CAC 40 на Парижката борса се вдигна с 1,57 на сто до 4 452.30 пункта. Други пазари, сред които Лисабон, Мадрид, Москва и Милано също отчетоха повишение. Борсата в Атина също отбеляза покачване от 5% при отварянето си. Анализаторът Маркус

Хубер от брокерската компания Перегрин & Блек коментира, че европейските фондови пазари показват колебливи признаци за съживяване след "черния" старт на седмицата.
Отчетен бе скок и при индекса Dow Jones, който се покачи с 392 пункта или 2,4 %, след като нюйоркските търговци приветстваха новината за понижаването на лихвените проценти в Китай. Покачването бе приветствано, след като във вторник индексът Dow затвори със спад от почти 600 пункта.

Цените на петрола също леко се повишиха. Американският лек суров петрол с доставка през октомври повиши цената си с 37 цента до 38,67 долара за барел в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса. Завчера цената на същите контракти спадна с 2,21 долара - най-ниската стойност от февруари 2009 година. Лондонският сорт Брент от Северно море поскъпна с 44 цента до 43,13 долара за барел, след като в понеделник котировките му се понижиха с 2,80 долара до най-ниската стойност от март 2009 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай