Калфин: 70% от бизнеса търси младежи със средно образование

Калфин: 70% от бизнеса търси младежи със средно образование | StandartNews.com

Младежката безработица у нас е около средните европейски равнища, но в България най-много младежи са трайно извън пазара на труда. Това означава, че младежката безработица в България не е толкова проблем на икономическия цикъл и моментното състояние.

Това заяви министърът на труда и социалната политика и вицепремиер Ивайло Калфин на кръгла маса на тема "Младежката заетост – предизвикателства и решения", организирана от Европейската сметна палата и Сметната палата на България, предаде БГНЕС.

Трябва да решаваме структурни проблеми, които няма да се оправят от сами с оживление на икономиката, каза Ивайло Калфин. Без активна политика голяма група млади хора ще остане извън пазара на труда, които независимо от динамичното развитие на икономиката, добави той, позовавайки се на скорошно изследване на Агенцията по заетостта.

Според изследването 60% от работодателите у нас смятат, че получените в средното образование знания не са достатъчни за започване на работа. Същевременно около 70% от бизнеса търсят именно хора със средно специално или средно образование, каза Калфин. Висшистите са търсени от 18% от работодателите, а хората с ниска квалификация - от 12%. Според 52% от работодателите новопостъпилите на работа младежи не могат да носят отговорност, а според 48% от бизнеса младите не могат да работят в екип, посочи още социалният министър.

Друг извод от изследването е, че близо половината от трайно безработните са с много ниско образование. Голям проблем са стимулите за младите хора, които са без работа. Мотивацията им да започнат да се изучават не е голяма, посочи Калфин и призна, че един от основните проблеми е как младите да бъдат мотивирани по-добре. Един от основните проблеми е размерът на заплатите, тъй като по програми за младежка безработица няма как да се дават по-високи от минималните заплати от около 400 лева.

Ивайло Калфин цитира и данните от последната седмица, според които 1,7 млрд. лева са трансферите от чужбина за България за 2014 година. Много млади хора живеят на издръжка от своите родите, каза Ивайло Калфин и обясни, че за тези хора не материалният стимул, а дългосрочната перспектива за развитие в живота трябва да е основна

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай