13:06 ч.

20.03.17

2 мин.

0

1

0

Какво се случва с инфлацията?

от редактор |

Какво се случва с инфлацията?

В последните два месеца наблюдаваме повишаване на цените средно 1,5% на годишна база. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за януари и февруари 2017 г.
Какво обаче стои зад колебанията в индекса на потребителските цени, който преди по-малко от година показваше дефлация от порядъка на 2%? Това обяснява новият коментар на екип „Икономически проучвания" на УниКредит Булбанк - „Какво се случва с инфлацията?".


Хранителните продукти имат ключова роля за повишаването на цените. Компонентът на хранителни продукти отчете най-голямото си месечно повишение от близо десетилетие, нараствайки с 3,5% спрямо декември 2016 г.В голяма степен това се дължи на непреработените храни (зеленчуци, плодове, семена, месо, пълномаслени млечни продукти, яйца, риби и морски дарове). При зеленчуците, например, повишението на месечна база надминава 20% в началото на годината.


Поскъпването на сезонната продукция е очаквано в зимните месеци, а заради по-тежките климатични условия, ефектът се усили.
Ето защо, икономистите на УниКредит Булбанк очакват цените на тези продукти да претърпят корекция през следващите месеци, което ще допринесе и за успокояване на потребителската инфлация на по-ниски нива.


Друг важен фактор за промяната на потребителските цени имат цените на горивата на дребно. Този фактор в българската икономика се влияе от динамиката на глобалните пазари на суров петрол. А в началото на 2017 г. те отчетоха едно от най-големите увеличения на цените през последните десетилетия. С малко закъснение и по-умерен мащаб е наблюдавано и повишение на цените на местния пазар на горива на дребно. Прогнозите на УниКредит Груп са тези увеличения да спрат през първото тримесечие на годината.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 13:24 · 20.03.2017
Леле колко малоумни хора...вдигнала се цената на петрола...Абе нещастници, цените пак са най-ниски от 3 години насам
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент