Изплащат кредити със застраховки

Изплащат кредити със застраховки | StandartNews.com

Банките първо ще си търсят парите от полицата на длъжника
Наследниците ще получават обезщетението, което е над размера на оставащите вноски по заема

По-ясни правила за застраховките, които се сключват при взимане на кредит, ще бъдат въведени от началото на 2016 г. При взимане на ипотечен кредит например редица банки изискват да се сключи застраховка "Живот". Дори при потребителски кредити се предлагат полици, които да покриват вноските при временна загуба на работа или при смърт на длъжника.

Проблемът е, че в момента няма ясни правила за изплащане на обезщетенията в тези ситуации. Има случаи, при които наследниците на длъжник дори не знаят, че той има застраховка, която да покрие кредита. А финансовата институция предпочита да си търси парите от наследниците на длъжника, вместо от застрахователя. Затова от Комисията за финансов надзор са подготвили проект на нов кодекс за застраховането, който да изчисти тези проблеми. Кредиторът ще има право да сключи застраховка на своя клиент само след изричното му предварително писмено съгласие, гласи проектът. Кредиторът ще трябва да даде предварително цялата информация във връзка с полицата - общите условия, застрахователната сума, както и лицата които имат право да получат обезщетение. Освен това сертификат от полицата трябва да се представи на длъжника до 15 дни след сключването й. Така и наследниците на длъжника ща имат достъп до цялата информация за полицата. А ако длъжникът почине, финансовата институция ще бъде длъжна да потърси обезщетението по полицата. Като, ако застраховката е например за 10 000 лв., а по заема остава да се изплатят 4 000 лв., наследниците ще имат право да получат разликата от 6 000 лв., става ясно от проекта за нов кодекс. Допълнително се въвежда и изискване полиците, които се сключват към кредит да имат същите общи условия, които важат за останалите застраховки на компанията. Така ще се предотвратява възможността да се сключват застраховки, при които лесно може да се откаже плащане заради странни условия в тях.

При взимане на кола или друга вещ на лизинг преди да се сключи полица (например "Каско" или задължителната "Гражданска отговорност"), също ще се иска предварително писмено съгласие на клиенти, пише в проекта за нов кодекс.

В проекта обаче не е уточнено как ще се разпределя обезщетението, ако например откраднат кола на стойност 30 000 лв., по която са направени вноски за 18 000 лв. и остават да се изплатят 12 000 лв. Посочено е само, че обезщетението се изплаща или на лизингодателя или на лизингополучателя. За разлика от застраховките на кредити където ясно е посочено, че полицата покрива неизплатената част от заема, а останалата сума се изплаща на наследниците. Така при лизинга в кодекса не се предлагат никакви правила каква сума ще получи клиента, който може вече да си е изплатил и 80-90% от стойността на колата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай