Изнасят улова на барбуна за Гърция

Изнасят улова на барбуна за Гърция | StandartNews.com

Месото й е бяло и става много вкусна на скара или пържена в тиган

Рибари от Каварна и Балчик изнасят улова си на черноморска барбуна в Гърция.

Есента тази година е изключително благоприятна за морските вълци и те се радват на добър улов, разказват рибарите. Мрежите се пълнят с чернокоп, сафрид и барбуна, а малко по-рано е имало и добър улов на лефер, който вече е намалял заради застудяването, но в мрежите се още влизат по-дребни лефери. Рибарите продават уловената риба основно у нас, но барбуната не е сред търсените.

Тъй като уловът е добър, а това е риба с изключително добри вкусови качества, бяхме принудени да потърсим възможности за реализация и така започнахме износ в Гърция, споделят капитаните на рибарски кораби, като добавят, че в южната съседка търсенето е голямо, тъй като вкусовите качества на черноморската барбуна били далеч по-добри от тези на средиземноморската.

На практика сезонна забрана за улов на барбуна няма, като минималният размер, разрешен за улов в Черно море, е 12 см.

Средно черноморската барбуна е с дължина до около 20 см и достига максимално тегло до 130 г. Живее около 10 години, като обитава предимно пясъчното дъно на крайбрежната ивица. Любопитното при тази риба е, че когато е във водата, тя е сива, а след изваждането й на сушата добива характерен червеникав цвят. Рибарите споделят, че месото й е бяло и става много вкусна приготвена на скара, или пържена в тиган. Цената, на която я продават за износ, е 3-4 лв. за килограм.

Рибарите от риболовна кооперация "Черноморски изгрев", която е най-голямата в страната и на практика осигурява прясната риба в търговската мрежа в цялата страна, са категорични, че въпреки тежкото лято есенният улов е добър и допълват, че тази есен Нептун им е дал повече в мрежите досега, отколкото през есента на миналата година. Богатият улов обаче сваля цените. Сафридът се изкупува средно на цена от 2-3 лв. за килограм според улова и големината на рибата. Чернокопът пък се изкупува по 4-5 лв. за килограм.

Цената на лефера падна до 18 лв./кг

В търговската мрежа в Добрич предлагат сафрида на цена от 4,50 за килограм за по-дребния, до 6 лв./кг за едрия. Попчетата се търгуват по 4 лв. за килограм, а чернокопът - по 3,50 лв./кг.

Леферът се продава по 18 лв., докато миналата година по това време заради слабия улов цената му беше 28-30 лв. за килограм. За да излезе сметката, въпреки че рибарите от няколко години купуват гориво без акциз, корабите им вече са слезли на юг, защото рибата е на път към Босфора, където зимува, обясняват морските вълци. В рибарската кооперация "Черноморски бриз" членуват 50 риболовни кораба, които са специализирани само за морски риболов. Всеки един от корабите има екипаж средно от по 4 души. Сред проблемите, които още не са изчистени в сектора, собствениците на риболовни кораби посочват родното законодателство, което позволява на всеки плавателен съд по-дълъг от 4 метра да бъде регистриран като риболовен кораб, докато в съседна Турция това не е така. Там съдовете с дължина до 7 м са за крайбрежен риболов, а за промишлен риболов корабът трябва да е с дължина над 12 м.

Сред сериозните проблеми пред бранша е и популацията на делфините в Черно море. Нашето море е от затворен тип и делфините се увеличиха много, казват рибарите. Джемаледин Алиев, член на Управителния съвет на риболовната кооперация, каза, че са търсили данни от нашия институт по океанология за популацията на делфините, но оттам им казали, че не разполагат с такива изследвания и затова се обърнали към специалистите в Украйна. Според данните на украинците, делфините в Черно море наброяват над 3 млн. "Всеки един делфин на ден изяжда 40-50 кг риба. Няма да мине много време, когато ще бъде напълно унищожен рибният ресурс в морето", казва Алиев. Той и колегите му смятат, че трябва да бъде отново разрешен уловът на делфини, за да се регулира популацията и да се опази рибното богатство на Черно море.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай