Изнасяме вино за Белгия и Холандия

Изнасяме вино за Белгия и Холандия | StandartNews.com

На международните пазари се конкурираме с еликсири от изключително висок клас

Българските вина със средно и високо качество се предлагат на изключително достъпни цени спрямо конкурентните италиански и испански. Дори само заради този факт можем да кажем, че расте консумацията на качествено българско вино. Това коментира пред "Стандарт" Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното (ИАЛВ). По думите му у нас се харчи най-много виното от средния ценови клас от 5 лв. до 14 лв. за бутилка. По-скъпото вино се реализира в две направления - в по-скъпите ресторанти с по-висока категория в курортите и големите градове, както и в чужбина.

"Във всяка дестинация, за която изнасяме, се продава и вино от много висок клас. Не става дума за огромни количества, каквито бихме желали, но все пак. А и високата цена не предполага голяма консумация. От друга страна, нашите конкуренти на световния пазар също предлагат изключително висок клас вина на същите пазари", каза Коев. По думите му в това отношение на нас ни помага предлагането на вино от по-висок клас на туристите, които идват в България. "Освен това и медалистите от последния винен конкурс Concours Mondial de Bruxelles, който се поведе в Пловдив, се радват на изключителен отзвук. Имаме 47 златни медала от този конкурс и общо 109 от цялото първенство. Тепърва, с вината от новата реколта, тези наши производители ще имат повече поръчки", каза Коев. Той посочи, че в Брюксел е имало среща на нашите медалисти с големите местни търговски вериги. "Не искам в аванс да давам такава информация, но в крайна сметка договорите, които ще бъдат подписани в края на септември, ще дадат възможност на България да изнесе големи количества вино за Белгия и Холандия. В световните медии имиджът на България е много добър, след този винен конкурс и смятам, че поръчките ще се увеличат", каза Коев.

По думите му България изнася традиционно вино за Великобритания, Германия, Чехия, Полша, Руската федерация, Китай, Виетнам, Япония, САЩ. "Конкуренцията на световните пазари е огромна, предлагат се изключително качествени вина и конкурентни цени. Затова ние трябва да сме сред конкуриращите се, за да запазим позициите си и да ги увеличаваме", коментира Коев. Според него това, с което родните вина борят световната конкуренция е устойчивостта. "През последните 7-10 г. лозовите насаждения, които се засадиха, са една много силна база. В крайна сметка гроздето идва от новите лозови насаждения. Те са конкурентни и по-качествени. Когато направиш качествен продукт и в годините не влошаваш качеството, а го подобряваш, и го предлагаш на достъпни цени, няма как да не се отличиш. Ние имаме възможност да предлагаме на сравнително ниски цени изключително вино", каза Коев.

Очакват добра реколта от грозде

Заради градушките, които връхлитаха страната ни до преди месец, има доста поразени лозови насаждения, каза Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното (ИАЛВ). "Впоследствие имаше и доста валежи. Всичко това неминуемо се отрази на конкретни лозови масиви в различни части на страната. Но като цяло картината към момента е относително добра и се надяваме на сравнително добра реколта", каза шефът на ИАЛВ. По думите му обаче има минимум месец до началото на гроздобера и никой не може да каже дали времето ще бъде с винопроизводителите. "Надявам се, че реколтата ще се съхрани такава, каквато е към днешна дата, за да може винопроизводителите да направят качествено вино и този отрасъл от икономиката да е силен, както към момента. Нашите технолози се справят изключително добре и правят добри вина. Ред е на маркетолозите ни да засилят дейността си, за да реализираме по-големи количества вино", завърши Красимир Коев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай