Изнасяме костюми и сака за Италия

Изнасяме костюми и сака за Италия | StandartNews.com

Работни дрехи се произвеждат само за експорт

Увеличава се търсенето на облекло на вътрешния пазар

Ръст на износа на българската текстилна индустрия и през 2014 г., очакват от бранша. Текстилната индустрия отбеляза доста голям ръст на експорта през миналата година - с около 7-8%. За 2013 г. износът достигна 1,8 млрд. евро - най-високата стойност след 2007 г. Тези резултати ни доближават отново до най-силните периоди и най-високите нива на експорт, които сме достигали преди началото на световната икономическа криза. Това значи, че европейските пазари отново се възстановяват и започват пак да залагат на наши продукти.

Отчетен беше и ръст в индекса на оборотите на фирмите, където увеличението през миналата година е с близо 10%. За първото полугодие на 2014 г. според данни, събирани най-вече чрез допитване, ситуацията не е много по-различна и вероятно тази година също ще бъде успешна за този бранш, смята Радина Банкова, председател на БАПИОТ (Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил). "За тази година още нямаме твърди и окончателни статистически данни, но предполагаме, че резултатите ще са добри. Фирмите работят усилено и има голям интерес към всякакъв вид облекла - от чорапи и бельо до палта", разказа тя. Забелязва се и увеличение в търсенето на облекло на вътрешния пазар, но още не може да се каже, че той е основен двигател или пък определящ за българското производство на дрехи - много голям процент от произведените неща са предназначени за други страни. Основните пазари, на които изнасяме, си остават европейските пазари - Германия, Италия, Гърция, Франция, Испания. "Нещата зависят и от специализацията на компанията, едни шият само горно облекло, други долно и т.н., не могат да се правят големи обобщения, защото е различно, но като цяло нещата за повечето фирми стоят добре, оборотите им се увеличават", каза Банкова. Отново има много сериозен ръст в конфекцията на дамски и мъжки горни облекла като сака, както и дамски и мъжки костюми и панталони. В трикотажа нещата обаче вървят малко по-бавно. Специализираните фирми за работни дрехи пък разчитат почти само на износа навън, защото в България трудно се случва наши предприятия да участват в търгове за работно облекло.

Предпочитат ни пред Виетнам и Камбоджа

В последните години се наблюдава излизане от Китай на основните инвеститори, които отиват още по на изток - в момента основните страни за производство на дрехи са Виетнам и Камбоджа, каза Радина Банкова, председател на БАПИОТ (Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил). "Пазарът вече не е толкова силно завладян от китайците. Трудно можем да кажем, че тези източни страни са ни конкуренти, тъй като тяхното производство е от най-нисък клас. Все пак качеството на произведените облекла е нормално да е от най-голямо значение за повечето потребители", обясни тя. Някои от нещата им действително са по-евтини като цена, но пък това е за сметка на друго - вижда се, че те са доста по-некачествени от българските продукти. Затова е нормално на Запад да предпочитат българските дрехи пред техните. "Последните регулации изискват задължително да се изписва къде е произведен продуктът и има съвсем друго, много по-сериозно отношение, като се види "Made in Europe" и дори "Made in Bulgaria", каза Радина Банкова. За някои вериги дори се изисква да се изпише името на производителя и адреса. България запазва своята конкурентоспособност и заради ниските работни заплати, и заради изградения вече имидж за добро качество на продуктите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай