IT компании наемат бежанци

Тълпи от бежанци чакат по гарите в Германия, за да се придвижат до желания от тях град

IT компании наемат бежанци | StandartNews.com

Берлин променя закони, за да интегрира имигрантите

1,1 милиона свободни работни места има в Германия

До края на 2015 г. бежанците в Германия може да достигнат 1,5 милиона, гласи секретен доклад на коалиционното правителство на Ангела Меркел. През 2016 г. този ръст няма да намалее. Както прогнозира председателят на Еврокомисията Жан Клод-Юнкер, кризата с бежанците в Европа ще продължи години. Защото каквито и мерки да предприема ЕК за ограничаване на миграцията, те се оказват неефикасни. За мигрантите Обетованата земя в Европа е Германия, най-богатата и благоденстваща държава. Но и нейните възможности да приема безкрай бежанци са ограничени. Пък и мощни политически сили, включително от съюзническата партия ХСС, вече публично недоволстват и настояват за възпиране на бежанския поток. Затова германските власти действат в две посоки. Те установяват кои мигранти са бежанци от войната и кои са пришълци, търсещи по-добър живот. Голяма част от втората категория вероятно няма да може да се отърве от депортиране след щателната проверка на властите. А за бегълците от районите с кръвопролитни конфликти и война коалиционното правителство ще положи усилия да им се осигури работа, така че да бъдат полезни за себе си и за Германия. Още през септември правителството договори във федералния бюджет за 2016 г. да бъдат осигурени 3 млрд. евро за подпомагане на бежанците. Други 3 млрд. евро ще се разпределят сред 16-те федерални провинции.

Целта е да не се източва за помощи федералният бюджет. Германия, където безработицата не надхвърля здравословните 4,6%, определено има нужда от работна ръка. По официални данни в страната има 1,1 милиона свободни работни места, част от които могат да бъдат запълнени от имигранти. Затова бежанците ще съдействат за растежа на най-голямата европейска икономика, посочва независим мозъчен тръст, цитиран от ДПА. Според Михаел Хютер, ръководител на Института за икономически изследвания (IW) в Кьолн, усилията на Германия да регистрира, подслони и настани хиляди новопристигнали кандидати за убежище, са подействали като "малка стимулираща програма". Държавата инжектира няколко милиарда евро в икономиката заради бежанците, посочва Хютер пред в. "Райнише пост". Тези пари не изтичат към други страни, а създават нови бизнеси и работни места в самата Германия, подчертава Хютер.

Заключенията на анализаторите контрират опасенията, че чужденците ще източат социалните системи на страните от Западна Европа.

През последните месеци Германия посрещна с храна и подслон хиляди имигранти. Това, от което тези хора се нуждаят сега, е работа, пише в. "Уолстрийт джърнъл" Германските компании, включително софтуерните гиганти SAP SЕ и индустриалната групировка ThyssenKrupp AG, наемат сирийски и други имигранти. Интересът към тези хора е продиктуван от хуманитарна загриженост, но също и от ниската безработица от 4,6%. Заетостта в Германия е най-висока от десетилетия и някои отрасли на икономиката изпитват нужда от работна ръка. Но за назначаването на хилядите чужденци има големи затруднения. "Хора, които имат право на защита и живеят постоянно в Германия, трябва да намерят работа колкото се може по-бързо, за да изкарват сами средства за препитанието си". Това се казва в публикувано преди дни изявление на коалиционното правителства на канцлера Ангела Меркел. Правителството си е поставило за цел да намали затрудненията, пред които се изправят чужденците, търсещи работа в Германия. Малко са държавите по света, където чужденците се настаняват лесно, защото по принцип правителствата се стремят към осигуряване на работа за данъкоплатците си. Германия също не е изключение от това правило. Властите сега изискват от търсещите работа чужденци право на пребиваване в Германия и виза за работа в Германия. Но с увеличаващите се бежанци правителството започва да адаптира досегашните изисквания към променилата се ситуация. Очаква се властите скоро да разрешат на подалите молби за убежище в Германия временно да работят за срок от три месеца след подаването на молбата за убежище. Досега много от имигрантите имат забрана за работа за първите 4 г. след пристигането им в Германия.

Бизнесът също има проблеми с бюрокрацията при назначаването на работа на искащите убежище чужденци.

Правителствените агенции по труда сега одобряват назначаването на имигрант, който няма 15 месеца пребиваване в Германия, само ако за исканото от него работно място няма кандидат от Германия или друга страна членка на ЕС. Но някои от чужденците имат квалификация, каквато нямат кандидати с германско гражданство или гражданство от други страни в ЕС, отбелязва "Уолстрийт джърнъл".

Хотелиерите удариха джакпота

Практичните германски хотелиери комбинират хуманитарни съображения с бизнес нюх, настанявайки бежанците, пристигащи в страната, докато зимата бавно наближава. По този начин хиляди стаи, които иначе остават празни, си намират клиенти, съобщи Ройтерс. Германия трудно се справя с приютяването на рекордния брой от 800 000 имигранти, които се очаква да пристигнат само тази година в страната, а местната власт все по-често прибягва към настаняването им в хотели - най-скъпата възможна опция. "В момента всеки хотел в Германия получава запитвания", съобщава говорителят на H-Hotels group Илиане Дингел-Падберг и обяснява, че компанията предлага настаняване на бежанци на места, където няма много посетители.

Ангела Меркел обяви, че правителството ще плаща на провинциите по 670 евро на месец за всеки приет бежанец. Държавата и местните органи, които отговарят за настаняването на имигрантите, предпочитат да ги изпращат в апартаменти, но предлагането не е достатъчно, особено в малките градчета. В момента тече активна работа по превръщането на наличните сгради за подходящи за живеене. Но междувременно бежанците нощуват в училищни сгради и пустеещи бизнес постройки. По-сложна е ситуацията с тези, които живеят в палаткови лагери, а зимата идва. Така хотелите, които предлагат нощувки от 20 до 50 евро на имигрант, са единствен избор пред местните власти, чиито бюджети са ниски. В Дюселдорф около 1000 души са настанени в хотели на месечна цена от около 1000 евро на човек - повече от три пъти по-висока, отколкото плаща общината за наем на апартаменти. "Това е най-скъпата форма на настаняване, но в момента не виждаме друга възможност", коментира говорител на общината на Кьолн. Там настаняват в хотели 2500 от общо 7800 имигранти. В Източна Германия хотелиерско дружество отдаде на властите цял хотел в град Хале за срок от три години, в който ще бъдат настанени 740 бежанци. Годишният наем за хотела е 4 милиона евро. Берлинската община сега също настанява 1400 бежанци, като плаща до 50 евро на нощ за настаняването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай