Искат от хазната пари за "Хемус"

Искат от хазната пари за "Хемус" | StandartNews.com

Спешно да бъдат отпуснати пари за изграждането на 5-те километра от магистрала "Хемус" между Белокопитово и Каспичан, настояват пътният шеф Стефан Чайков и регионалното министерство. В противен случай обектът ще трябва да бъде замразен, защото в бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура" няма предвидени пари за обекта. Това съобщиха от КНСБ след среща в АПИ, на която е присъствал и Димо Димов, шеф на строителната фирма "Автомагистрали Черно море" АД, която изгражда участъка.

По договор отсечката струва 65,7 млн. лв., като в контракта е записано, че ще се плати с целеви средства от държавния бюджет. Затова регионалното ведомство и АПИ в момента водят разговори с финансовия министър Петър Чобанов за отпускане на парите за свършените по обекта дейности.

В момента фирмата е извършила работа на стойност 8,2 млн. лв. и вече е представила първия сертификат за 5 млн. лв. в пътната агенция. Ако средствата не бъдат отпуснати и обектът бъде замразен, това ще струва двойно на държавата, защото 10 млн. лв. ще трябват за замразяване на обекта и повторното му пускане, заявиха от КНСБ. От АПИ вчера са изплатили 2,4 млн. лв. на "Автомагистрали Черно море" АД за извършена работа по други обекти. С част от тях ще бъдат изплатени заплати на служителите, а с останалите ще бъдат погасени задължения към подизпълнители, обясни Димов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай